Suđenje Belivukovoj grupi: Optuženi tvrde da su fotografije sa "Sky-a" lažne

Nekoliko okrivljenih pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića negiralo je danas navode iz optužnice

19.10.2022. 16:51
  • Podijeli:
Jake mjere obezbjeđenje tokom suđenja grupi Velje Nevolje Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
Jake mjere obezbjeđenje tokom suđenja grupi Velje Nevolje

U Specijalnom sudu u Beogradu nekoliko okrivljenih pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića negiralo je danas navode iz optužnice, kojom se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Prvi je svoju odbranu iznosio Miljković, tvrdeći u više navrata da su fotografije iz optužnice fotošopirane i lažne, dokazi podmetnuti, a oružje i industrijska mašina za mljevenje mesa naknadno uneti u kuću u Ritopeku.

Miljković je kao dokaz za te tvrdnje naveo da se jedan čovjek javio iz Švajcarske, navodeći da se on nalazi na jednoj od fotografija koje su bile prikazane na konferenciji za medije nakon hapšenja grupe, te da je taj čovjek rekao da je fotografija nastala davno, kada su ga pretukli tokom neke utakmice.

"Biti mrtav nije krivično djelo"

On je ponovio svoje navode da "biti mrtav nije krivično djelo", tražeći od suda odbukcione nalaze ubijenih muškaraca i dodajući da je on "molio" tužilaštvo da ga optuži za svih sedam ubistava, ali nije uspio da ih nagovori da ga terete i za ubistvo Aleksandra Gligorijevića.

Pored Gligorijevića, optuženi se terete i za ubistva Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Miljković je za ubijenog Veličkovića rekao da nije imao sukob sa njim, navodeći da nasuglasice sa tribina nije smatrao sukobom, nakon čega je, pozivajući se na tačke zakona, tražio da mu se dostavi odbukcioni nalaz Veličkovića.

On je više puta ponovio da nije kriv i da će dokazati nevinost.

Za ubijenog Vukičevića, Miljković je rekao da ne postoji dokaz da je doveden u kuću u Ritopeku i ubijen, kao i da je on tada bio u Crnoj Gori sa Belivukom na babinama kod Radoja Zvicera.

Miljković tvrdi da se na video snimku koje je tužilaštvo sudu dostavilo kao dokaz da je Milan Ljepoja dovezen u kuću i ubijen, jasno vidi da je Dejan Tešić sam u kolima, odnosno da Ljepoja nije sa njim, negirajući na taj način njegovo ubistvo.

Kada je u pitanju ubistvo Radojevića, Miljković je rekao da njega poznaje preko 15 godina i da je bio u dobrim odnosima sa njim, te da je htio da ga ubije nije trebalo da ga namami, već samo da ga pozove i on bi došao.

Svjedoci nesvjesni posljedica potpisanog

Miljković je pomenuo i svjedoke-okrivljene, pa je za Nikolu Spasojevića rekao da nije svjestan šta su posljedice toga što je potpisao, pozivajući se na član 321, dok je za Srđana Lalića rekao da je on sedam puta izjavio da nije kriv.

On je negirao i da je grupa tukla i silovala mladića I.S. na stadionu Partizana, kao i ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, navodeći "da nikom ne vjeruje na riječ da je mrtav".

Nakon Miljkovića, optužbe su negirali i Marko i Miloš Budimir, Nebojša Janković, Vlade Draganić, Dejan Tešić i Nemanja Ðurić koji su dodali da će detaljnu odbranu izneti nakon svjedoka-okrivljenih.

Nemanja Lakićević je negirao da je ubijenog Zdravka Radojevića namamio u kuću u Ritopeku, gde je on kasnije mučen i ubijen.

Negiranje zločina

Lakićević je tvrdio da ne poznaje Belivuka i Miljkovića, kao ni ostale pripadnike grupe, a da mu je Radojević najbolji drug već 20 godina, te da mu je pre nestanka rekao kako ima ozbiljne probleme zbog kocke, zbog čega je bio nervozan i počeo da pije ljekove za smirenje.

Prema riječima optuženog, Radojević je pominjao neke Crnogorce sa kojima se kockao i rekao da će mu oni pomoći da riješi te probleme. Lakićević je rekao da mu je Radojević tada rekao i da će da ode u Crnu Goru, a od njega je tražio automobil i ostavio mu telefon sa kriptovanom aplikacijom "Sky" kako bi bili u kontaktu.

Negirajući da je Radojevića namamio u pomenutu kuću, Lakićević je rekao da je sve uradio kako bi pomogao Radojeviću i njegovoj porodici.

Lakićević je potvrdio da od pripadnika grupe poznaje samo Miloša Budimira, jer je on Radojevićev kum i da ga je sretao na dečijim rođendanima, što je Budimir izašao i potvrdio.

Miljković je zatim pitao Lakićevića da li je vidio nekada da Radojević daje novac nekome, na šta je Lakićević odgovorio potvrdno, ali ne kome i čiji je taj novac bio.

Optuženi Marko Andrić iz Niša, koji se tereti da je učestvovao u ubistvu Ljepoje, takođe je negirao krivicu tvrdeći da su razgovori koje je tužilaštvo dostavilo kao dokaz, sečeni i montirani.

Suđenje ovoj kriminalnoj grupi biće nastavljeno sutra, kada će ostali članovi da iznesu svoju odbranu.

Golubović: Okrivćeni nemaju odbranu

Advokat Vesna Golubović punomoćnica porodice Gorana Veličkovića, za čije ubistvo se tereti organizovana grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, smatra da okrivljeni nemaju odbranu za optužbe koje ih terete i da zbog toga odbijaju da odgovore na pitanja suda, tužilaštva i punomoćnika oštećenih.

Golubović kaže da je i očekivala da će ostali okrivljeni nastaviti strategiju, koju su započeli vođe grupe Belivuk i Miljković, koji su odbili da odgovaraju na pitanja.

"Vjerujem da je motiv za to zapravo odbijanje suda da odluči na samom početku o predlogu da izdvoji iz predmeta komunikaciju sa aplikacije ''Sky'', pa je očigledno da se okrivljeni čuvaju rizika da odgovaraju na pitanja u vezi ovih dokaza", smatra punomoćnica Veličkovićevih.

Golubović je kao drugi razlog navela da okrivljeni nemaju odbranu, zbog čega se njihova odbrana koju su do sada ispričali u sudu svodi na paušalne tvrdnje, odnosno označavanje određenih krivaca za "hajku" koja se sprovodi protiv njih i nalazeći mane u radu policije i tužilaštva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()