Šojić optužen za zloupotrebe "teške" najmanje 41.000 KM

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH

04.01.2023. 10:18
  • Podijeli:
tužilaštvo_bih_anadolija 1.jpg Foto: Anadolija

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Šojića (61), direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kojom se tereti da je zloupotrebio službeni položaj i preko putnih naloga i nezakonito isplaćenih plata oštetio BiH za najmanje 41.877 KM.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da se Šojiću na teret stavlja da je u periodu od 2018. do 2022. godine, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, postupao protivno zakonu i pozitivnim propisima, zloupotrebivši svoj službenih položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, te nanio štetu budžetskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio.

"U optužnici se navodi, da je optuženi zloupotrebljavao službena vozila institucije, kako bi više puta privatno putovao u Srbiju i Crnu Goru bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH. Zatim je sačinjavao i u putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kada nije boravio na poslu, kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa", rekao je Grubešić

On dodaje da se u optužnici navodi da Šojić iskoristio i prekoračio službena ovlašćenja, te je nezakonitim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih plata, topih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM.

"Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala među kojima i obimnu financijsku i službenu dokumentaciju", rekao je Grubešić.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()