Slučaj u Velikoj Kladuši: Radila kao knjigovođa pa ukrala gotovo milion KM

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici pred Kantonalnim sudom u Bihaću

25.06.2023. 17:30
  • Podijeli:
konvertibilne_marke_ilustracija_cbbih.jpg Foto: Foto: CBBiH

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK protiv Sedine Miljković, koja je tereti da je, obavljajući poslove materijalno-finansijskog knjigovođe i referenta za platni promet u d.d. "Grupex" Velika Kladuša, tu firmu oštetila za 902.850 KM.

Terete je za produženu zloupotrebu položaja, a bude li dokazana njena krivica, za to su Krivičnim zakonom FBiH predviđene najmanje tri godine zatvora.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, optuženoj se stavlja na teret da se o zakon ogriješila od 4. januara 2007. do 21. januara 2011. godine.

Imala je, ističe se, ovlaštenja da prati sredstva na računima, i vrši svakodnevno plaćanje po nalogu direktora, ali je bila svjesna da nema pismeno odobrenje, niti punomoć direktora da u njegovo ime, a za račun d.d. "Grupex", podiže gotovinu.

"Radila je izvan svojih ovlaštenja tako što je sačinjavala naloge za prenos novčanih sredstava u koje je unosila neistinite podatke o visini sredstava koja se prenose i krivotvorila potpis nalogodavca, koje je zatim odnosila u rezidentnu banku, u kojoj je sa računa d.d. 'Grupex' prebacivala novac na račune istog društva u druge banke", naglašeno je u optužnici.

Zatim je, dodaje se, znajući da nema ovlaštenja da podiže gotovinu, u čekove unosila novčane iznose krivotvoreći potpis nalogodavca, sa kojima je u više navrata sa žiro-računa tog društva podizala gotovinu, u ukupnom iznosu od 888.000 KM i ta sredstva je, terete je, zadržala i nije ih položila u blagajnu preduzeća.

"Pritom je bez pismene odluke koja bi tu isplatu opravdala i bez znanja direktora izvršila bezgotovinske isplate primanja putem tekućih računa u vlastitu korist u iznosu od 8.150 KM, a u korist zaposlenika Š.K. 4.700 KM i E.B. 2.000 KM", naglašeno je u optužnici.

Dodaje se da je bila svjesna svojih radnji i njihovih posljedica, te je s ciljem da to prikrije, izvršila knjiženja u glavnoj knjizi društva koja nisu bila u skladu sa pravilima struke na način da proknjiženi iznosi nisu predočavali obim i vrstu nastalog poslovnog događaja, te fiktivno izvršila knjiženja bez finansijsko-knjigovodstvenog dokumenta uplate dva računa u korist jednog dobavljača, u ukupnom iznosu od 12.889 KM.

"Na ovaj način je pribavila sebi 896.500 KM i navedenim licima 6.700 KM, a istovremeno oštetivši 'Grupex' d.d. Velika Kladuša za 902.850 KM", naglašeno je u optužnici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()