Privrednik optužen zbog utaje poreza, oštetio budžet za 737.930 KM

Optužen je da, nakon izvršene prodaje stanova i garaža na osnovu zaključenih notarski obrađenih kupoprodajnih ugovora, za iste nije izdavao konačne izlazne fakture, niti prijavio i platio obaveze za PDV

08.02.2024. 17:15
  • Podijeli:
sud drvo una 1-65c4b8b74e5c2.webp Foto: UNA

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Dragana Kuline koji se tereti da je počinio krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Optuženi se tereti da, postupajući kao direktor i odgovorno lice u firmi "Unigrad" Istočno Sarajevo, u periodu od 2012. do 2015. godine nije unosio tačne podatke koji se odnose na visinu stvarno ostvarenog prometa na novosagrađenim stambenim objektima, poslovnim prostorima i garažama, koji se nalaze u Istočnom Sarajevu.

Naime, kako se navodi u zvaničnom saopćenju Suda BiH, optužen je da, nakon izvršene prodaje stanova i garaža na osnovu zaključenih notarski obrađenih kupoprodajnih ugovora, za iste nije izdavao konačne izlazne fakture, niti prijavio i platio obaveze za PDV, iako je plaćanje po osnovu izvršene kupoprodaje bilo izvršeno u cijelosti, te je UIO BIH podnosio PDV prijave za navedene godine neistinitog sadržaja.

Dalje se navodi da je dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza po osnovu indirektnih poreza izbjegao obračunati, prijaviti i platiti izlazni PDV u periodu od 2012. godine do 2015. godine u iznosu od 737.930,00 KM, na koji način je izbjegao plaćanje indirektnih poreza propisanim poreznim zakonodavstvom BIH u navedenom iznosu za koji je oštećen budžet BIH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()