Poznati haker falsifikovao službene legitimacije

Aljoša Borković osumnjičen za falsifikovanje isprava

03.06.2022. 09:30
  • Podijeli:
policija-foto-mup-srbije.jpg Foto: MUP Srbije

U nastavku akcije "Kupa" Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je novu prijavu protiv Aljoše Borkovića, poznatog hakera iz Banjaluke, zbog sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave.

U MUP RS navode da se osumnjičeni tereti da je pribavio lažnu službenu legitimaciju Vlade RS, kao i službene legitimacije Sindikata policije i policijskih starješina Republike Srbije sa službenom značkom.

"Legitimaciju je upotrijebio kao pravu 21. januara 2021. godine kada se radnicima Gradske uprave Banjaluka predstavio kao policijski službenik zaposlen u MUP-u Srbije. Legitimiacije su pronađene prilikom pretresa lokacije koju koristi A.B. i privremeno su oduzete", saopštio je MUP RS.

U policiji upozoravaju građane na pojavu lažnih službenih legitimacija koje podsjećaju na originalne/validne legitimacije različitih vladinih institucija.

"U slučaju bilo kakve sumnje u vjerodostojnost navedenih isprava, pozivamo građane da to prijave najbližoj policijskoj stanic", navodi se u saopštenju.

Borković je 31. marta priveden u akciji "Kupa" zbog sumnje da je neovlašteno presretao računarske podatke firmi iz Hrvatske. Tada je prijavljen zbog sumnje da je dolazio do poslovnih podataka više firmi, među kojima je i kutinska "Petrokemija", što je potom iskorištavao kako bi iznudio novac.

Takođe, sredinom aprila protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je pomagao u bjektu Jovanu Jošilu, osumnjičenom u predmetu "Storidž" za organizovani kriminal i trgovinu drogom.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()