Podignuta optužnica: Filipinku iskorištavali za težak rad u restoranu

Držali je u strahu

11.01.2024. 11:50
  • Podijeli:
tužilaštvo_bih_pixsell-6564a49f5b327.webp Foto: Pixsell

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvoje državljana BiH koji su u zatočeništvu držali Filipinku.

Optuženi Ahmet Ahmetović (59) iz Gradačca i Irena Grapa Pantalita (38) državljanka Filipina nastanjena u Gradačcu prvo su vrbovali J.A.F. putem društvenih mreža, pa kada je nesrećna Filipinka došla u BiH s namjerom da se zaposli, pala je u ruke zlostavljača.

– Optuženi se terete da su, kao vlasnici poduzeća u Gradačcu, koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, obmanom i u svrhu iskorištavanja u drugoj državi, putem društvenih mreža vrbovali državljanku Filipina J.A.F. koja je došla u Bosnu i Hercegovinu, sa namjerom zaposlenja. Optuženi su oštećenoj odmah po dolasku, saopštili da ima dug prema njima od više hiljada KM, radi organizovanja njenog dolaska u BiH, nakon čega je oštećena  morala raditi na različitim poslovima u restoranu, u teškim radnim uslovima, najmanje 15 sati dnevno, a kada su saznali da žrtva ima namjeru odlaska i daljeg zaposlenja u Hrvatskoj, žrtvi ograničili kretanje i vršili stalnu kontrolu, kako bi spriječili njezin odlazak- saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da Ahmetović i Pantalita nisu isplaćivali žrtvu u skladu sa dogovorom, da su je držali u stalnom i konstantnom strahu, prijeteći joj protjerivanjem iz BiH, te su navedenim radnjama prouzročili narušavanje psihičkog i fizičkog zdravlja oštećene, koja je uspjela pobjeći u Tuzlu i prijaviti se Službi za poslove sa strancima BiH.

Optuženi se terete da su, vrbovali žrtvu u svrhu njenog iskorištavanja u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište niti je državljanin iste, čime su počinili krivično djelo- međunarodna trgovina ljudima.

Iz Tužilaštva BiH navode da će krivicu optuženih dokazivati pozivanjem 10 svjedoka i prilaganjem više od 80 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()