Pali otac i supruga: Na meti istražilaca grupa Zlatana Ćuka

SIPA i MUP RS privode članove kriminalne grupe Zlatana Ćuka iz Bijeljine, koji se već duže vrijeme nalazi u bjekstvu

27.12.2022. 10:34
  • Podijeli:
Policija hapsenje Dejan Rakita PIXSELL-1664225874781.webp Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Velika akcija SIPA i MUP-a Republike Srpske, koja se sprovodi na području Bijeljine i Ugljevika, usmjerena ka kriminalnoj grupi Zlatana Ćuka iz Bijeljine, koji se već duže vrijeme nalazi u bjekstvu i nedostupan je istražnim organima.

Kako saznaje UNA u akciji su, između ostalih, privedeni njegov otac Boško Ćuk i supruga Nataša Arsenijević, kao i druge osobe za koje se sumnja da su činili organizovanu kriminalnu grupu osumnjičenih za međunarodnu trgovinu drogom, pranje novca i druga krivična djela.

Zlatan Ćuk (foto MUP RS)

"Po nalogu Tužilaštva BiH, SIPA i MUP-a RS na 13 lokacija na području Bijeljine i Ugljevika, vrše privođenja i pretrese objekata i vozila koja koriste osumnjičeni. Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifriranjem Sky i Anom aplikacija, a predmet se odnosi na bijeljinsku grupu osumnjičenih", navode u Tužilaštvu BiH.

Dodaju da tužilaštva sa partnerskim agencijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu radi na istrazi protiv osumnjičenih koji se terete da su duži vremenski period činili krivična djela organizovanog kriminala, povezana sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga, pranjem novca stečenog nezakonitim aktivnostima i druga povezana djela.

Railić nabavljao drogu od Ćuka

"Nakon privođenja, osumnjičeni će u zakonskom roku od 24 sata biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, prijedlogu pritvora ili mjera zabrane i daljim istražnim radnjama u predmetu", rekao je Boris Grubešić.

Zlatan Ćuk važi za osobu blisku "Škaljarskom klanu", a njegovo ime pominje se i u optužnici protiv organizovane kriminalne grupe Dalibora Railića, osumnjičene za trgovinu drogom i ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Prema optužnici, Railić je upravo od Ćuka nabavljao određenu količinu narkotika, što je otkriveno dekripcijom njihovih Sky komunikacija.

Darko Elez, Tijana Ajfon i kokainska žurka u koroni

Ime Ćuka u javnosti je isplivalo i u predmetu protiv Darka Eleza, koji je bio pod istragom zbog sumnje da je planirao Ćukovu likvidaciju.

Široj javnosti Ćuk je postao poznat po "kokainskoj žurci" kada je, tokom pandemije korona virusa i potpunog lockdowna uhapšen u vikendici u Suvom Polju kod Bijeljine zajedno sa starletom Tijanom Maksimović zvanom Tijana Ajfon i još 14 osoba.

I prije toga važio je za bezbjednosno interesantno lice.

Bio je učesnik oružanog napada na kafe bar "Fićo" u Bijeljini, koji se dogodio u maju 2009. godine. Tada su od rikošeta iz automatske puške ranjeni Goran Erak, Jasko Šabić i Edin Hamidović. Zbog sumnje da je učestvovao u napadu istu noć uhapšen je Dražen Blagojević, dok je Ćuk mjesec dana bio u bjekstvu.

Saradnja sa Njemačkom i FBI

Iz SIPA je saopšteno da se radi o akciji "Golden" koja se sprovodi po nalogu Suda i Tužilaštva BiH.

"Započeti su pretresi poslovnih i stambenih objekata na 14 lokacija, kao i privremeno oduzimanje dokumentacije od jednog pravnog lica. Aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i pranje novca", navode u SIPA.

Dodaju da je tokom rada na akciji ostvarena dobra međunarodna saradnju sa Tužilaštvom i Policijom Savezne Republike Njemačke, EUROPOL-om i kancelarijom FBI pri Ambasadi Sjedinjenih Amerčkih Država u Bosni i Hercegovini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()