Osumnjičeni u Sky predmetu predat Tužilaštvu BiH: U BiH unio najmanje 1,5 miliona narkonovca, koji je kasnije prao

Lišenje slobode i pretresi nastavak su ranijih aktivnosti u predmetu "Plaza".

04.06.2024. 11:32
  • Podijeli:
sipa_akcija - anadolija-63eba5b5187f3.webp Foto: Anadolija

Nakon lišenja slobode i pretresa, koji su provedeni na više lokacija na području Lukavca i Tuzle, policijski službenici SIPA-e predali su Tužilaštvu BiH osumnjičenog s područja Lukavca, rođenog 1977. godine.

Ovaj osumnjičeni pod istragom je Tužilaštva BiH u okviru predmeta sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija i sumnjiči se da je, u okviru organizovane kriminalne grupe, bio zadužen za unos na područje BiH gotovog novca koji potiče iz kriminalnih aktivnosti i neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ovaj osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1,5 miliona eura iz zemalja zapadne Evrope na područje Bosne i Hercegovine, a koji novac je dalje ulagan u privrednom poslovanju u pravnim osobama, odnosno preduzećima čiji su vlasnici drugi pripadnici organizovane grupe.

Lišenje slobode i pretresi nastavak su ranijih aktivnosti u predmetu "Plaza".

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac donijet će odluku o prijedlogu pritvora i daljim istražnim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetit ćemo, u okviru akcije "Plaza" na području Lukavca realizovani su pretresi na pet lokacija te pretres sefa u jednoj banci u Tuzli.

Operativna akcija se provodi na osnovu provedenih istražnih radnji i prikupljenih dokaza o djelovanju grupe za organizovani kriminal koja je vršila prevoz i distribuciju opojne doge kokain u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope i šire te vršila pranje novca u višemilionskim iznosima stečenog opisanim kriminalnim aktivnostima i čiji pripadnici su tokom izvršenja krivičnih djela komunikaciju ostvarivali putem Sky aplikacije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()