Novitović na slobodi, odbijen prijedlog za pritvor

Milan Novitoviću sud zabranio da obavlja dužnost v.d. direktor Civilne zaštite RS

29.09.2022. 14:29
  • Podijeli:
Milan Novitovic UNA-1664278701138.webp Foto: UNA

Okružni sud u Banjaluci odbio je prijedlog za određivanje pritvora i pustio na slobodu Milana Novitovića, v.d. direktora Civilne zaštite RS, osumnjičenog za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Kako saznaje UNA Novitović je pušten nakon što je sudija za prethodni postupak odbio tužilački prijedlog za pritvor i Novitoviću izrekao mjere zabrane.

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je da su Novitoviću umjesto pritvora, određene mjere zabrane i to:

"Zabranjeno je obavljanje službene dužnosti v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Zatim sastajanja i kontaktiranje sa N. Ć, D. K, P. S, Ž. J, A. M, A. D, Ž. L, A. T, Lj.  S, R.  V, A. Š. i Ž.  Đ, kojim se osumnjičeni ne smije približiti na udaljenost manjoj od 30 metara, ma gdje se oni nalazili, kao i da sa njima ne smije uspostavljati kontakte putem sredstava telekomunikacija", saoštio je Okružni sud u Banjaluci.

U saopštenju se dodaje da je Novitović upozoren da će protiv njega biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenh mjera zabrane.

"Mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako licu nije izrečena kazna zatvora, ili do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, ako je ona izrečena", navodi se u saopštenju suda.

Kontrola mjera biće vršena svaka dva mjesca.

 Iako se u javnosti spekulisalo da se protiv Novitovića vodi istraga u više predmeta, na ročištu za razmatranje pritvora tužilaštvo je Novitovića sumnjičilo samo za nezakonito zapošljavanje Branislava Zeljkovića kao savjetnika u Civilnoj zaštiti RS. Tužilaštvo je navodilo da je Novitović time omogućio Zeljkoviću da stekne imovinsku korist u iznosu od više hiljada maraka.

Podsjetimo, Novitović se 26. septembra odazvao na poziv tužilaštva na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za nezakonito zapošljavanje svog partijskog kolege iz Ujedinjene Srpske Branislava Zeljkovića, na mjesto svog savjetnika u CZ.

U prisustvu branioca Novitović je dao iskaz na 11 stranica u kojem je iznio svoju odbranu, a potom je uhapšen i sproveden u MUP RS. Po nalogu suda policija je pretresla Novitovićevu privatnu imovinu, kao i službene prostorije Civilne zaštite, pa čak i prostorije u zgradi Vlade RS.

Potom je ponovo sproveden u tužilaštvo na saslušanje, nakon kojeg mu je predložen pritvor. Podsjetimo, Zeljković je bivši direktora Instituta za javno zdravstvo RS protiv koga je nedavno podignuta optužnica u okviru afere "Korona ugovori". U pritvoru KPZ Banjaluka je proveo pet mjeseci, a nedugo nakon što je pušten na slobodu zaposlen je u CZ po ugovoru na određeno vrijeme.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()