Koliko je Banjaluka sigurna? Saznajte broj krivičnih djela

Povećan je broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom

19.02.2024. 15:53
  • Podijeli:
banjaluka_una - turizam-1663953538813.webp Foto: UNA

Na području u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka u januaru je evidentirano 159 krivičnih djela, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ove policijske uprave na kojoj je stanje bezbjednosti ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić rekao je da je broj krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu manji za 10 odsto u odnosu na januar prošle godine.

On je istakao da su pripadnici policijske uprave realizovali tri operativne akcije iz oblasti borbe protiv kriminaliteta, "Nišan", "Park" i "Vihor".

"U januaru je evidentirano neznatno povećanje broja narušavanja javnog reda i mira za 2,5 odsto", naveo je Vukelić.

Prema njegovim riječima, povećan je broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Banjalučka policija sprovela je i 17 lokalnih akcija o bezbjednosti saobraćaja, evidentirana su dva migranta, uspješno obezbijeđeno 40 javnih okupljanja i 20 sportskih priredbi.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Slaviša Kojić pojasnio je da su iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana 133 krivična djela, čija je riješenost 84,2 odsto.

"Evidentno je povećanje imovinskih krivičnih djela za 8,8 odsto. Povećanje se odnosi na krivična djela prevare, oštećenje i oduzimanje tuđe stvari i šumska krađa", naglasio je Kojić.

On je naveo da je prijavljeno 12 krivičnih djela protiv života i tijela, a rasvijetljenost je 100 odsto, dok je Policijska uprava otkrila šest krivičnih djela u oblasti zloupotrebe droge.

Kada je riječ o privrednom kriminalitetu, Kojić je naveo da je evidentirano 12 krivičnih djela, a nadležnom tužilaštvu prijavljeno šest lica, od kojih je jedno pravno lice, a materijalna šteta iznosila je 193.028 KM.

Načelnik Sektora policije Momčilo Marić istakao je da, kada je riječ o prekršajima, prednjači držanje životinja bez nadzora, prosjačenje, te konzumiranje droge.

On je rekao da je u januaru bilo 20 požara bez poginulih, dok je pričinjena materijalna šteta iznosila 377.000 KM.

Marić je podsjetio da Policijska uprava sprovodi kampanje u saradnji sa UNDP-om i Auto-moto savezom Republike Srpske "Poštuj život, a ne oružje" i "Budi vidljiv, ne budi figura".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()