Kako je funkcionirala sarajevska praonica para kartela Tito i Dino

Hapšenja u Sarajevu

07.02.2024. 13:42
  • Podijeli:
gacanin facebook-6585559553691.webp Foto: Facebook

Pripadnici MUP-a KS od jutros po nalugu Tužilaštva BiH provode akciju 'Consigliere' u kojoj je su uhapšeni Dženis Kadrić i Alem Hodović.

Obojica se sumnjiče da su prali pare, a nevanične informacije govore da su u legalne tokove ubacivali novac superkartela Edina Gačanina.

"Osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog krivičnim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine", navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Consigliere je pozicija unutar vodećih struktura sicilijanske, kalabrijske i italijansko-američke mafije. Riječ je popularizirana na engleskom romanom The Godfather i njegovom filmskom adaptacijom.

U sklopu akcije, pretresena je i kompanija E.S TECH iz Sarajeva u kojoj je Hodović bio direktor. Zanimljivo je da je, prema podacima iz registra portala Akta, vlasnik kompanije Stefan Papić.

On je bio dio kartela Tito i Dino, a hapšen je u Belgiji 2022. godine.

Istražitelji već duže vrijeme prate 'rad' Papića i njegove kompanije u Sarajevu, piše Raport.ba.

Prema dostupnik podacima, Papićeva kompanija poslovala je uglavnom negativno, a bavila se IT opremom.

Posljednji put kada je poslovala pozitivno - 2018. godine - dobit je bila 39.714 KM, da bi nakon toga imala strmoglavi pad - 2022. je u minusu više od 60.000 KM.

Ovaj i druge biznise, Papić i ostala ekipa, koristili su za pranje para od kojih su kasnije kupovane brojne nekretnine - ili su čak pravljene cijele zgrade.

I Papić i Hodović bili su česti posjetioci Dubajia, gdje je bilo sjedište kartela Tito i Dino kojeg je vodio ili vodi Edin Gačanin.

Raport je već objavio da su uhapšeni Papić i Hodović povezani sa ranije uhapšenim advokatom Zlatkom Ibrišimovićem koji je također osumnjičen za pranje para.

Iako je Gačanin uglavnom boravio u Dubaiju, njegov prljavi novac završavao je i u Sarajevu. Tu se dijelom prao i slao dalje.

Za taj 'sarajevski posao' bila su, prema informacijama iz Sky aplikacija, zadužena dva lika - Stefan Papić te advokat Zlatko Ibrišimović.

Papić je Edinu Gačanini bio svojevrsna desna ruka u Sarajevu. Papićeva majka je Maja Kočetkov i navodno ga je ona uvezala s mnogo važnih ljudi u Sarajevu.

A, Papića i Ibrišimovića su, prema našim informacijama, spojile i određene prljave policijske strukture. O svemu tome, Ibrišimović je - kako smo već objavljivali - prilikom davanja iskaza u Tužilaštvu BIH - satima pričao istražiteljima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()