Jekić pritvoren zbog "Storidža", ubistvo Ćuluma istražuje Tužilaštvo RS

Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Dariju Jekiću, koji se predao u Sarajevu

29.09.2022. 13:29
  • Podijeli:
Dario_jekic_foto_UNA-1664372511640.webp Foto: UNA

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Dariju Jekiću (35) iz Doboja, koji se nakon višemjesečnog bjekstva predao Tužilaštvu BiH.

"Doneseno je rješenje kojim je Jekiću određen pritvor, koji može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 27. oktobra ili ili do nove odluke Suda", navode u Sudu BiH.

Jekić je pod istragom u predmetu "Storidž", a pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu prikrivanjem dokaza ili uticajem na svjedoke, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

"Osumnjičeni se tereti da je kao član organizovane kriminalne grupe, komunicirajući putem aplikacije "Sky", dogovarao i učestvovao u teškim krivičnim djelima organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa velikih količina marihuane i heroina, kao i postavljanju eksplozivne naprave na objektu u Gradišci", navode u Tužilaštvu BiH.

Ubistvo Ćuluma u nadležnosti Tužilaštva RS

Jekić je pod istragom i zbog sumnje da je učestvovao u pripremi i planiranju ubistva Slaviše Ćuluma, koji je izreštan 15. maja 2020. godine u sačekuši u Dragočaju kod Banjaluke. Međutim, kako je potvrđeno za UNU istragu u tom predmetu ne vodi Tužilaštvo BiH, već Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske koje je zbog ubistva Ćuluma već podiglo optužnicu protiv Siniše Šakića zvanog Kinez. Suđenje je počelo u maju prošle godine u Okružnom sudu u Banjaluci i nalazi se u fazi izvođenja dokaza odbrane. 

U međuvremenu MUP RS je došao do novih dokaza koji se odnose na ubistvo Ćuluma, te je Republičkom tužilaštvu RS dostavio dopunu izvještaja protiv više osoba umiješanih u pripremu i organizaciju likvidacije. Među prijavljenima su Dario Jekić, Jovan Jošilo, Milivoje Lovrenović, njegov sin Dušan...

Zločin planirali preko aplikacije "Sky" 

Većina dokaza, u tom izvještaju, prikupljena je uz pomoć Europola dešifrovanjem kriptovane aplikacije "Sky".

"Tu se radi o hiljadama tekstualnih poruka, koje su osumnjičeni razmijenjivali preko "Sky-a". Razmijenjivali su i fotografije, glasovne poruke i slično, a koje se odnose na praćenje Ćuluma još od izlaska iz zatvora, pa sve do dana kada je iz zasjede ubijen u Dragočaju", otkriva za UNU izvor iz pravosuđa.

Osumnjičeni nedostupni istražnim organima

On dodaje da se na istrazi radi, ali da tužilaštvu dodatni problem predstavlja to što se većina osumnjičenih nisu dostupni pravosudnim organima.

To je bio slučaj sa Jekićem, kao i Jošilom i Dušanom Lovrenovićem, koji su uhapšeni u Hrvatskoj na osnovu međunarodnih potjernica, ali postupak ekstradicije nije okončan.

Milivoj Lovrenović u bjekstvu se nalazi skoro dvije godine od kada je za njim MUP Srbije raspisao potjernicu zbog ubistva Strahinje Stojanovića, koji je stradao u eksploziji auto-bombe 13. septembra 2020. godine na Novom Beogradu. Potom su i pravosudni organi BiH za njim raspisali potjernicu zbog predmeta "Storidž", ali i drugih krivičnih djela.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()