Hrvatska odobrila izručenje Lovrenovića!

Donesena pravosnažna odluka kojom je odobreno izručenje Dušana Lovrenovića u BiH po međunarodnoj potjernici u predmetu "Storidž"

16.11.2022. 14:23
  • Podijeli:
policija-hrvatska-miroslav-lames-pixsell.jpg

Republika Hrvatska odobrila je izručenje državljanina Bosne i Hecegovine Dušana Lovrenovića (28) iz Gradiške koga Tužilaštvo BiH potražuje u okviru Sky predmeta "Storidž 2" zbog krivičnih djela organizovani kriminal, međunarodna trgovina drogom i oružjem, saznaje UNA.

Odluka je pravosnažna i očekuje se da će Lovrenović u narednih nekoliko dana biti izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

"Izručenje Dušana Lovrenovića iz Republike Hrvatske je odobreno", rekla je za UNU portparol Ministarstva pravde BiH Jelena Krešo, navodeći da svi tehnički podaci, vezani za realizaciju ekstradicije ne spadaju u nadležnost tog ministarstva.

Dušan Lovrenović

Lovrenović, koji je u aplikaciji Sky koristio alijas "Omladinac", u dokumentima Tužilaštva BiH je osumnjičen kao jedan od organizatora šverca velikih količina marihuane i kokaina. Zajedno s njim kao organizatori grupe označeni su njegov otac Milivoje Lovrenović alijas "Čaruga" koji je bjekstvu i za kojim je i MUP Srbije raspisao potjernicu zbog ubistva Strahinje Stojanovića, koji je stradao u eksploziji auto-bombe 13. septembra 2020. godine na Novom Beogradu, te Predrag Petković alijas "Perliko" koji se početkom oktobra predao Tužilaštvu BiH i određen mu je pritvor.

U Evropsku uniju prebacili tonu droge

Dušan je u bjekstvu bio od septembra prošle godine, kada je realizovana akcija "Storidž", da bi u martu bio uhapšen u Hrvatskoj. Tamošnje pravosuđe ga je pustilo na slobodu, uz mjere zabrane do donošenja konačne odluke o izručenju.

Predmetom "Storidž" obuhvaćeno je više od 30 osoba koje se terete da su od 2019. godine kao organizovana kriminalna grupa bavili međunarodnim švercom droge i oružja, od čega su ostvarili veliki materijalnu korist.

Na teret im se stavlja da su iz Albanije i Crne Gore nabavljali velike količine marihuane, koje su dopremali u BiH i skladištili na području Gradiške. Dio droge su preprodavali u BiH, dok su veći dio prepakivali i krijumčarili dalje prema Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Njemačkoj. Na ročištima za pritvor članovima ove grupe pominjalo se da su u Evropsku uniju prokrijumčarili oko tonu droge.

"Drogu i oružje prebacivali su preko granice najčešće kombijima i automobilima u kojima su namjenski ugrađivani ”štekovi” za njihovo skrivanje. Drogu su preuzimale njima poznate osobe u Zagrebu i Splitu, te Budimpešti, Štutgartu i Berlinu. Time su zarađivali velike iznose novca, koji su kupovali nekretnine i skupocjena vozila", navodi se u dokumentima iz istrage.

Švercovali oružje za grupu Veljka Belivuka

Prema operativnim podacima oružje koje je ova grupa prodavala završavala je, između ostalog, u rukama zloglasne kriminalne bande Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Radilo se mahom o gasnim pištoljima koji su kupovani u Slovačkoj, a potom su prepravljani i prodavani kupcima u Njemačkoj, Holandiji i Srbiji.

Dušan Lovrenović pominje se i u policijskim izvještajima u akciji "Staza", kojom je obuhvaćeno 12 osoba. Kao organizator te grupe označen je Dragan Pajović, koji je u bjekstvu, a Lovrenović se navodi kao njegova direktna veza za krijumčarenje droge preko granice BiH za zemlje Evropske unije.

Zastraživanje načelnika PU Gradiška

MUP RS je protiv Dušana i njegovog oca Milivoja Lovrenovića u avgustu ove godine dostavio i dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu u kojem su osumnjičeni i za zastrašivanje policijskih službenika i drugih osoba.

To se odnosi na paljevinu imovine vozača i brata načelnika PU Gradiška Bojana Škorića. Radi se o pilani u Donji Podgradcima koja je zapaljena u decembru 2019. te noćnom klubu "Utopia" u Gradišci, koji se nalazi u sklopu fudbalskog stadiona, na koji je istu noć bačena bomba. Osumnjičeni su i za organizovanje "bombaškog napada" na imovinu Daniela P., vlasnika hostela u Gradišci.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()