Heroin sve traženiji u BiH: A, ne nedostaje ni kokaina i kriminala

Idealno tlo narko-bandama za njihov biznis

29.09.2023. 09:49
  • Podijeli:
klek-heroin-pu-d-n.jpg

U Bosni i Hercegovini raste potražnja za heroinom, ali i trgovina i prisustvo kokaina.

To je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, u svom izvještaju u kojem je BiH pozicionirala na nezahvalnoj, osmoj poziciji u Evropi, po indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu.

Tokom proteklih nekoliko godina, istaknuto je, došlo je do porasta nasilnih sukoba između kriminalnih organizacija koje se bave proizvodnjom i trgovinom kanabisa s ciljem da ostvare dominaciju na ilegalnom tržištu.

Bosna i Hercegovina je, kako se ističe, zemlja tranzita i krajnje odredište za heroin i hemikalije prekursora. BiH tržište, ističe se, nadgledaju kriminalne grupe koje su povezane sa drugim balkanskim kriminalnim grupama.

"Tržište heroina i cijene heroina su ostale stabilne zbog niskog nivoa zapljene od strane organa za sprovođenje zakona, što je rezultat korupcije i fragmentacije policijskih snaga", navodi se u obrazloženju.

Upozoreno je da novi obrasci šverca heroina iz Nizozemske u Bosnu i Hercegovinu ukazuju na povećanu potražnju za heroinom u zemlji, a potom je analizirano i stanje kada je riječ o švercu kokaina u BiH.

"Kako je tržište kokaina manje rasprostranjeno od tržišta drugih droga u zemlji, Bosna i Hercegovina i dalje je pretežno tranzitna ruta za drogu koja dolazi iz Crne Gore i prolazi ka EU. Sve je veća uključenost kriminalnih organizacija na tržište kokaina, posebno organizovanih kriminalnih grupa istočnog Balkana. Posljednjih godina zabilježene su zapljene velikih količina kokaina direktno povezane sa Bosnom i Hercegovinom, što ukazuje na porast trgovine i prisustva kokaina unutar zemlje, bilo za tranzit ili domaću potrošnju", istaknuto je u obrazloženju.

Bosna i Hercegovina je, kako je ocijenjeno, tranzitna i odredišna zemlja za kanabis, koji je najviše korištena i zaplijenjena droga u zemlji.

"Kanabis u BiH ulazi iz Albanije i nakon toga se prodaje u zapadnoevropske zemlje", ističe se u obrazloženju.

Kriminolog Marko Nicović, u izjavi za "Nezavisne novine", ističe da je BiH idealno tlo narko-bandama za njihov biznis.

"Međusobno, etničke policije uopšte ne sarađuju, a s druge strane, uvijek kada se traži nešto, to se posmatra politički - je li benefit ili na štetu etničke grupacije. Samim tim to kriminalcima odgovara. Oni u stvari koriste tu, da kažemo, političku neslogu, tako da je to njima idealno. Oni lako prolaze kroz te 'pukotine', ali i lakše podmićuju ako, recimo, imate tri različite policije na jednom malom prostoru", rekao je Nicović.

Podsjetimo, i u ranijim izvještajima je upozoravano da BiH i te kako ima problema kad je u pitanju suzbijanje narko-tržišta.

U jednom od njih, koji se odnosi na 2021. godinu, BiH je targetirana kao važna tranzitna zemlja za heroin i kanabis za Evropu. Istaknuto je i da su mafijaške grupe u BiH u velikoj mjeri umiješane u trgovinu drogom, posebno heroinom, ali i šverc oružja.

Kako su "Nezavisne novine" juče pisale, BiH je, prema globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu, gore pozicionirana u odnosu na većinu zemalja regiona, na rang-listi koja je obuhvatila ukupno 44 evropske države.

Naime, lošije od nas su Srbija (treće mjesto) i Crna Gora, koja se nalazi na petoj poziciji, dok je Albanija na 15, Hrvatska na 16. i Sjeverna Makedonija na 18. mjestu, a Slovenija je na 31.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()