FUP istražuje: Mladić iz Ključa napisao da je u Vitezu trebalo ubiti više djece

Nakon što su njegove poruke krenule kružiti Internetom, pojavila se nova u kojoj navodi da se ništa ne kaje uz psovanje mrtve djece

17.07.2023. 19:10
  • Podijeli:
Akcija_kapa_foto_FUP-1666271185999.webp Foto: FUP

Policijskoj stanici Ključ Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona proslijedilo je prijavu protiv osobe iz Ključa koja je na društvenim mrežama komentirala godišnjicu ubistva osmero djece u Vitezu.

Prijavu su potom, kako za Bljesak rečeno iz MUP-a USK, preuzeli SIPA i nadležno tužilaštvo o čemu se uskoro očekuje više informacija.

Naime, vijest o obilježavanju godišnjice ubistva osmero djece u Vitezu, zasjenio je komentar Samira N. u kojem navodi kako mu je "žao što nije ubijeno više ustaške djece".

Nakon što su njegove poruke krenule kružiti Internetom, pojavila se nova u kojoj navodi da se ništa ne kaje uz psovanje mrtve djece.

Kako je potvrđeno, slučaj je prijavljen u Policijsku postaju Ključ, MUP-u USK, Federalnoj upravi policije te SIPA-i.

Danas su se oglasili iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, poručivši da nam "strašno izgleda budućnost sa omladinom koja slavi veliki broj ubijenih Bošnjaka i koja žali premali broj ubijene hrvatske djece u Vitezu".

"Zašto? Ko je odgovoran? U kojem to sistemu vrijednosti odrastaju djeca? Postoji li ozbiljna institucija, postoji li ozbiljna politika, koja će konačno stati i reći dosta, dosta sa vrijeđanjima žrtava u Bosni i Hercegovini. Zar Vi, roditelji ove djece, nemate osjećaj da majke tuguju i danas za svojom izgubljenom djecom, zar nemate nikakvih moralnih osjećaja sa su i to samo nečija djeca. Sram vas bilo!", poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Reagovali su i iz Hrvatske republikanske stranke Vitez i upitali zašto Tužilaštvo šuti.

"‘Momčina’ koja žali što Armija BiH nije ubila još djece, navodno, dolazi iz Ključa. Nakon Oluje i oslobađanja ogromnog dijela teritorija Hrvatske i BiH, srpske snage su pokrenule akciju ‘Vaganj 95’, u nadi povrata izgubljenih teritorija. Međutim, Operacijom ‘Maestral’ kojom su koordinirale snage HV-a i HVO-a, uz sudjelovanje Armije BiH, operacija je ne samo zaustavljena, nego se došlo skoro do Banja luke. Zašto ‘uz sudjelovanje’? Zato što su početkom oktobra 1995. postrojbe 5. i 7. Korpusa ABiH počele gubiti od HV-a oslobođena područja oko Bosanskog novog i Ključa. Kada se krenuo gubiti Ključ, o čemu postoje i zvučni, kao i pisani zapisi, zapovjedništvo ABiH je pozvalo u pomoć snage HV-a i HVO-a. HV tada pokreće akciju ‘Južni potez’ s kojom, ne samo da onemogućavaju pad Ključa, nego prodiru 40 km u širinu i 20 km u dubinu područja pod kontrolom VRS-a. Tom prigodom poginulo je 42 hrvatskih branitelja. Malo manje od 30 godina nakon ove operacije, iz oslobođenog Ključa žale za ‘malo ubijene ustaške djece'", stoji u objavi HRS Vitez.

Poručili su i da neće šutjeti i staće u obranu nevino pobijene viteške djece.

"Idemo korak dalje. Što radi Tužiteljstvo? MUP KS je formiralo predmet o studentici i Tužiteljstvo je izjavilo kako će ‘djelovati sukladno zakonskim ovlaštenjima’. Hoće li se na isti način postupiti i u slučaju momčine iz Ključa? Ako kojim slučajem, zbog preopterećenosti, ne budu, za svaki slučaj ćemo i mi iz HRS-a uraditi prijavu", zaključili su iz HRS Vitez.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()