Ekskluzivno: Todorovićeva bilježnica otkrila višemilionske narkoisporuke

U pretresu imovine škaljarca Milivoja Todorovića u Bijeljini otkriveni dokumenti i rokovnik sa obimnom listom narkoisporuka i popisom zarada koje je od njih imao

11.11.2022. 19:57
  • Podijeli:
Milivoje Todorovic UNA-1668177947477.webp Foto: UNA

U pretresima imovine Milivoja Todorovića (47) iz Bijeljine, koga su istražni organi označili kao jednog od najbitnijih šrafova za uvoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu, inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske otkrili su čitav popis narkoisporuka u koje je ovaj Semberac bio umiješan!

Kako je portalu UNAworld potvrdio izvor blizak istrazi u pretresu u Bijeljini pronađeni su dokumenti i rokovnik u kojima je Todorović, koji je na Sky aplikaciji imao alijas "Mr Si", pedantno vodio evidenciju o isporukama kokaina u koje je bio uključen.

Bilježio isporuke i zarade

"Sudeći prema popisu, radilo se o poslovima vrijednim više desetina miliona evra. Detaljno je pobrojano koliko je učešće, tj. zaradu, Todorović imao po određenoj isporuci droge. U listi su navođeni tačni iznosi koji mu pripadaju od određenog posla, a cifre se kreću od više stotina hiljada evra, pa do nekoliko miliona", otkriva za UNU izvor blizak istrazi.

Todorovićeva imovina u Bijeljini pretresena je po nalogu Suda BiH nakon što je on 7. novembra uhapšen na aerodromu u Frankfurtu na osnovu potjernice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo BiH.

"Radi se o osumnjičenom koji je pod istragom kao visoko pozicionirani pripadnik međunarodnog narko kartela, povezanim sa "Škaljarskim klanom", uključenim u krijumčarenje i nedozvoljen promet velikih količina opojnih droga iz Južne Amerike prema zemljama Evropske unije i zemljama Zapadnog Balkana", saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da je Todorović dekripcijom Sky i Anom aplikacija identifikovan kao pripadnik organizovane kriminalne grupe, koji se uglavnom nalazi u inostranstvu, gdje je koordinisao rad osoba uključenih u krijumčarenje velikih količina droge, zbog čega je došao u fokus istrage policijskih agencija iz više zemalja.

Nadgledao proizvodnju droge u južnoameričkim džunglama

Izvori UNE otkrivaju da se radi o opasnom kriminalcu sa zavidnim poznanstvima unutar južnoameričkih kartela koji je, putem kriptovanih aplikacija, bio u direktnom kontaktu sa brojnim šefovima kriminalnih organizacija širom svijeta. Živio je na relaciji Belgija - Holandija - Kolumbij. Poslovao je u Medelinu, pod okriljem kolumbijskog kartela koji je osnovao i vodio zloglasni Pablo Escobar, a čak je i lično nadgledao proizvodnju droge u južnoameričkim džunglama.

"O tome postoji na stotine fotografija, koje su otkrivene u njegovim Sky komunikacijama", kaže izvor blizak istrazi.

On navodi da se sumnja da je Todorović iz Kolumbije slao na tone kokaina prema Evropi putem prekookenskih brodova ili pomoću aviona. U gotovo svim većim evropskim lukama i aerodromima je imao saradnike koji su organizovali izvlačenje kokaina iz kontejnera i njihovu dalju distribuciju po Evropi. 

Visokopozicionirani član "Škaljarskog klana"

Operativni "Mr Si" važi i za visokopozicioniranog člana "Škaljarskog klana", koji je bio saradnik ubijenih Alana Kožara i Jovana Vukotića. Preko njega su, kako se sumnja, dogovarani veliki transporti droge i za područje Balkana.

Upravo se tako i došlo do njegovog identiteta koji je isplivao na površinu nakon što je MUP RS sproveo akciju "Transporter". Ispostaviće se da je Todorovićev Sky alijas "Mr Si" bio zanimljiv većini evropskih policijskih agencija, koje su njegove konekcije nastavile da prate putem EVROPOL-a.

Istraga o Todoroviću čuvana je u strogoj tajnosti, o čemu svjedoči i činjenica da je za njim raspisana interna Interpol potjernica, koja nije javno objavljena. Zanimljivo je da je Todorović nedavno prijavio nestanak dokumenata u konzulatu BiH u Frankfurtu, ali to nije dovelo do njegovog hapšenja upravo zbog takve potjernice. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()