Džombić će biti saslušan kao svjedok

Suđenje odgođeno jer nije kompletirano ekonomsko-finansijsko vještačenje

14.02.2023. 12:13
  • Podijeli:
aleksandar-dzombic-sudnica-01.jpg

Optuženi Aleksandar Džombić, bivši predsjednik Vlade Republike Srpske, svjedočiće u svoju odbranu na suđenju po optužnici za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa dodjelom kredita od 19,4 miliona maraka firmi "Energolinija"!

To je najavio Džombićev advokat Zoran Bubić, navodeći da će optuženog saslušavati nakon što pred sudom bude prezentovan nalaz ekonomsko-finansijskog vještačenja koji je odbrana tražila.

Iako je za danas bilo planirano saslušanje vještaka, Bubić je rekao da vještačenje nije kompletirao zbog čega je nastavak suđenja odgođen za 14. mart.

"Vještak je uradio nalaz, ali bez finansijskih podataka "Alumine" za 2022. godinu. U toku je izrada završnog izvještaja "Alumine" i vještak bi tražene podatke trebao dobiti krajem februara", rekao je Bubić.

Odbrana je sudu koa dokaz danas dostavila dokument pod nazivom "Politika obezbjeđenja plasmana Investiciono razvojne banke RS, koji je donesen u maju 2011. godine.

džom

Optužnicom Džombiću se na teret stavlja da je vršio pritisak na članove kreditnog odbora IRB RS da dodjele kredit od 19,4 miliona maraka, iako je znao da je "Energolinija" prezadužena. Kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona upotrebljeno za investiciju za koju su sredstva tražena (izgradnja kotla), dok je ostatak iznesen iz Bosne i Hercegovine.

Prema optužnici "Energolinija" je obaveze po kreditu isplaćivala samo do novembra 2012. godine, nakon čega je plaćanje preuzela "Alumina", koja je rate uplaćivala do 31. decembra 2014. godine, a da vraćanje glavnice još nije ni počelo. Kredit do danas nije vraćen, rate je prestala plaćati i "Alumina", koja je bila sudužnik, a ukupni dug iznosi 24.170.510 KM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()