Dobojlija kompjuterskim virusom oštetio "M:tel" za 668.000 maraka

Banjalučko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Stanislava Despotovića iz Doboja zbog prevara sa "prepaid" karticama i kladionicama

03.10.2022. 12:47
  • Podijeli:
sim kartica Pixabay-1664794197578.webp Foto: Pixabay

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Stanislava Despotovića iz Doboja, osumnjičenog za kompjutersku prevaru i pranje novca, kojima je kompanija "Mtel" oštećena za 668.658 maraka!

Despotović je uhapšen u akciji "Skripta" u aprilu prošle godine kada je razotkrivena velika prevara sa dopunjavanjem "prepaid" SIM kartica preko aplikacije "m:go".

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka saopštilo je da je osumnjičeni krivična djela počinio u Banjaluci od 5. maja do 24. decembra 2020. godine neovlaštenim pristupanjem računarskoj mreži kompanije "Mtel a.d. Banjaluka".

"Time je bez realnog novčanog pokrića vršio dopune "prepaid" brojeva u iznosu od 668.658 KM na štetu "Mtel a.d. Banjaluka. U cilju prikrivanja prave prirode novca sa lažno dopunjenih "prepaid" računa osumnjičeni je vršio uplate na račune u kladionicama na području više gradova i opština, te angažovao lica koja su sa računa podizali novac", rekla je portparol OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović.

Despotović je stručnjak za IT tehnologiju i bio je glavni šraf u prevarama u kojima je koristio još tri osobe koji su imali ulogu "mula" za podizanje novca.

Prema dokumentima iz istrage Despotović je unio kompjuterski virus u ”M:tel” aplikaciju ”m:go”. Pomoću virusa, bez novca je dopunjavao ”pre paid” brojeve. Sa njih bi potom izvršili uplatu na više online naloga u ”Mozzart” kladionici, sa kojih bi "mule" potom isplaćivale novac. Sa kladionačarskih računa/naloga podigli su 668.000 KM dopunjenih kompjuterskim virusom.

Despotović je za podizanje novca prvo angažovao rođake. Kasnije ih je zamolio da nađu što više ljudi koji su voljni da daju ličnu kartu, kako bi se na njihovo ime otvorio račun u kladionici s kojeg će podizati novac od prevare.

"Za uslugu preuzimanja novca svaku mulu je nagrađivao sa 15% od podignutog iznosa. Dakle, u kladionici isplatite 1.000 KM i na tome zaradite 150 KM, a ostatak se predavao Despotoviću", pojašnjava izvor iz istrage.

On navodi i da je Despotović sa mulama komunicirao preko aplikacije "Signal", koja automatski briše sve poruke i pozive iz telefona. Preko aplikacije mulama je dojavljivao koliko novca trebaju podići, u kojoj kladionici, dostavljajući im odgovarajući kod potreban za isplatu.

U iskazima iz istrage svjedoci su navodili da je saučesnike upozoravao da nikome ne pričaju o njemu, navodeći da iza njega stoje Rumuni. U početku mule su dizale iznose od 500 KM u kladionicama širom Srpske, koje bi rođaci predali Despotoviću.

Vremenom kladionica "Mozzart" od jula 2020. godine krenula je da blokira ove sumnjive račune, pa su prevare pokušali i preko kladionice "Meridian", ali im isplate nisu dozvoljene.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()