Afera "Korona ugovori": Svjedoke saslušavali 93 sata

Suđenje Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženim za zloupotrebe u postupku javnih nabavki počinje 6. februara

29.12.2022. 11:00
  • Podijeli:
zeljkovic_unatv-1668772375162.webp Foto: UNA

Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženima u aferi "Korona ugovori" počeće 6. februara. Očekuje se da će tokom postupka biti održano najmanje 30 ročišta, koja će se održavati jednom sedmično, odnosno svakog ponedjeljka.

To je dogovoreno na pretrepresnom ročištu u Okružnom sudu u Banjaluci, koje je ponovo izazvalo veliku pažnju. Osim medija u sudnici su, po prvi put, prisustvovali predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i to rezidentni pravni savjetnik Frank Bradsher, kao i predstavnici Misije OSCE u BiH.

Tužilaštvo izvodi 2.425 materijalnih dokaza

Republički javni tužilac Sanja Tadić - Stojisavljević najavila je da će optužnicu dokazivati saslušanjem 70 svjedoka i pet vještaka. Pored toga planira da izvede 2.425 materijalnih dokaza.

"Saslušanje svjedoka u tužilaštvu je trajalo ukupno 93 sata. Smatram da će nam za saslušanje biti potrebno između 10 i 15 ročišta. Predlažem da nakon toga počnemo sa izvođenjem materijalnih dokaza, za što će nam biti potrebno dodatno vrijeme", rekla je Tadić - Stojisavljević.

Nije vrijeme za otkrivanje koncepta odbrane

Branioci optuženih nisu željeli da otkrivaju koncept odbrane navodeći da za to "nije ni vrijeme ni mjesto". Predložili su da im tužilaštvo na tri dana prije svakog ročišta dostavi spisak svjedoka koje planira saslušati, kao i okolnosti na koje ih saslušava, kako bi se mogli pripremiti, što je tužiteljka prihvatila.

"Za unakrsno ispitvanje svjedoka i vještaka trebaće nam identično vrijeme kao i tužilaštvu. Već sada mogu najaviti da ćemo i mi imati najmanje dva vještačenja", rekao je Dragan Tolimir, glavni branilac drugooptuženog Slavka Bojića.

Duška Bogojević, advokat Dragana Dubravca smatra da po ročištu ne treba pozivati više od četiri svjedoka smatrajući da bi sve preko toga bilo previše, te da bi i tužilaštvo i odbrana gubili koncetraciju. Sa tim su se složili i advokati ostalih optuženih.

Republika Srpska oštećena za 1,3 miliona maraka

Na kraju je dogovoreno da suđenje počne 6. februara za kada je pozvan samo jedan svjedok - Dragan Obradović, radnik Instituta za javno zdravstvo RS, koji je u tužilaštvu saslušavan punih pet časova.

Osim Branislava Zeljkovića koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, optuženi su još i direktor firme "Procontrol " Slavko Bojić (pomaganje u zloupotrebi službenog položaja), bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić (pomaganje), direktor agencije "Travel for fun" Saša Marković (davanje mita) i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac (zloupotrebe u postupku javne nabavke).

Optuženima se na teret stavljaju zloupotrebe u postupcima javnih nabavki za vrijeme epidemije korona virusa kojim je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka. Prema navodima optužnice u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski uvećana je i do 1.553,49 %, medicinskih zaštitnih odijela za 351,38 % , a termalnih kamera  za 198,30 %.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()