Borenović o jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma: Ne mogu nam oduzeti pravo na riječ

Oštre reakcije opozicije

23.08.2023. 12:20
  • Podijeli:
borenovic una-64e5dcb54e28b.webp Foto: UNA

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović danas je u Banjaluci održao konferenciju za novinare, s akcentom na jučerašnju sjednicu PD Parlamenta BiH. Istakao je da je ta sjednica pokazala lažnu politiku vladajućeg režima i Milorada Dodika.

Borenović je istakao da je Dodik jučer unizio institucije Republike Srpske, a posebno NSRS.

"Desila se ponovo politička trgovačka nagodba, u kojoj je SNSD dobio ministarsku poziciju i kumovsku zgradu. Trojka je, s druge strane, dobila nekoliko ispraznih i polovnih evropskih zakona. Jedini ko je izgubio, ko je prodan, ko je ponižen je parmanent RS i Republika Srpska.
Juče je SNSD odustao od pompezno najavljenog Zakona o Ustavnom sudu", kazao je Borenović.

Ističe da je njihova obaveza da obavijeste javnost u Republici Srpskoj šta se to desilo.

"Jučer nam je na neki način, bilo zabranjeno da govorimo o temi Ustavnog suda. Ustavni sud, dakle, nastavlja da radi nesmetano. Najbolje bi bilo da se posteri sa likom Milorada Dodika prelijepe sa flasterom na kojem piše falsifikat, laźnjak, preverant", dodaje Borenović.

Naglasio je da je u ponedjeljak nova sjednica Predstavničkog doma, na kojoj je nekoliko tačaka, od kojih i da se osniva novi sud na nivou BiH.

"Umjesto da smo imali reformu sudova, umjesto da smo strane sudije zamijenili domaćima, dobijamo novu instituciju. Bit će intenzivno narednih dana, nećemo odustati. Jedino što nam ne mogu je oduzeti pravo na riječ. 

Poslanik u NSRS Igor Crnadak je kazao da je jučer izvršen najveći napad na NSRS otkad ona postoji.

"Očekujemo da se desi posebna sjednica i da o tome raspravljamo. Ovo što smo vidjeli juče je bukvalno - samo zažmuri na stavove NSRS, izglasaj ono što si nekada obećao i ćuti.
Nemojte da se PDP-u nameće da smo protiv evropskih zakona, ali mora se uvažiti NSRS i njeni zaključci koji kažu da nema usvajanja drugih zakona dok se ne usvoji ovaj o Ustavnom sudu.
Pitanje za kolege iz Narodne skupštine: zašto ste pregazili Narodnu skupštinu kao plitak potok? Žuniću, Mazalice, Banjac, Socijalistička partijo i sve ostale prikolice… zašto ćutite? Ne može tako. Ovo je potvrda onoga što smo govorili 28. juna, a to je da SNSD nije nikada imao namjeru da se taj zakon provodi. U ponedjeljak ćemo, 28. avgusta, imati press konferenciju, na kojoj ćemo zajedno konstatovati da je SNSD ponovo prevario građane", rekao je Crnadak i dodao:

"Svaki 28. u mjesecu ćemo obilježavati kao dan obmana SNSD-a".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()