Alarmantno u Kostajnici, Dubici, Novom Gradu, Gradišci i Prijedoru

Ogromne količine vode na cestama, a ima i poplavljenih kuća

10.12.2022. 19:18
  • Podijeli:
kostajnica_poplave_Kostajnica.net-6394cd33e2a06.webp Foto: Kostajnica.com

Na području opština Kostajnica, Gradiška, Novi Grad, Prijedor i Kozarska Dubica zabilježene su poplave uslijed  velikih količina padavina tokom dana.

Nasip na rječici Binjačkoj u gradskom naselju Leptihor u Kozarskoj Dubici je utvrđen i za sada ne postoji opasnost od izlivanja vode, a trenutno je složeno stanje u Dubičkoj ravni, gdje je zaplavljeno nekoliko domaćinstava, potvrdio je načelnik opštine Radenko Reljić.

Reljić je rekao novinarima da je prijetila velika opasnost da Binjačka izađe iz korita, a da se reagovalo na najbrži mogući način.

"Velika količina vodozaštitnog materijala dovezena je na ovaj nasip i stanje je sada sigurno", rekao je Reljić i dodao da je električna energija u ovom dijelu grada isključena iz preventivnih razloga, te da se vodi računa da crpne stanice sve vrijeme imaju uredno snabdijevanje električnom energijom.

Reljić je dodao da je trenutno složeno stanje u Dubičkoj ravni, gdje je zaplavljeno nekoliko domaćinstava, te da je nekoliko stotina hektara oranica pod vodom.

Na tom području intervenisala je Teritorijalno vatrogasno-spasilačka jedinica, kada je iz zaplavljenog stambenog objekta izvela jednu stariju žensku osobu.

"Očekuje nas složena noć. Na putu sam prema Moštanici, gdje se voda izlila na kolovoz i nije moguće saobraćati. Apelujem na sve koji imaju potrebu da se kreću u ovom pravcu da koriste alternativni put preko sela koja gravitiraju prema Gradiškoj", rekao je Reljić.

On je još jednom pozvao građane da slijede instrukcije nadležnih službi i da sve stvari iz podruma premjeste na više nivoe.

"Crpne stanice rade u punom kapacitetu i ono što raduje da nivo vode trenutno pada. I dalje postoji opasnost od bujičnih voda, zato ćemo noć provesti u pripravnosti. Sve službe su angažovane i dajemo sve od sebe", istakao je Reljić.

Kiša jačeg inteziteta u Kozarskoj Dubici pada od juče poslijepodne, a u porastu su svi bujični vodotoci.

U selu Međeđa u dubičkoj Ravni zbog padavina koje ne jenjavaju situacija se usložnjava, a zbog vodostaja na obodnom kanalu koji se poravnao s mostom postoji opasnost da voda uđe u stambene objekte.

Pet kuća u Međeđi je zaplavljeno, a pojedina gazdinstva evakuišu stoku.

Obilne padavine izazvale su izlivanje potoka na području opštine Kostajnica, ali nema poplavljenih objekata.

Portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić rekao je Srni da se potok Strigova izlio u selu Mrakodol, dok se potok Bubnjarica izlio kod objekta Kluba za djecu "Kestenko", ali objekat trenutno nije ugrožen.

"Izlili su i manji vodotoci u selu Petrinja, dok je potok Tavija u svom donjem dijelu koji prolazi kroz grad u koritu. U gornjem dijelu ovog potoka voda se izlila u Palijinom jarku", naveo je Pašić.

On je rekao da su problem pravili i šahtovi iz kojih je izbijala voda, ali da su oni otvoreni i pročišćeni.

Pašić je dodao da vodostaj rijeke Une raste 15 do 20 centimetara po času.

Prema njegovim riječima, iz preduzeća "Prijedor putevi" treba da stigne mašina koja će pročistiti kanale uz magistralni i regionalni put koji su u njihovoj nadležnosti.

Pašić je naveo da opštinski Štab za vanredne situacije prati stanje na terenu.

Obilne padavine na području Gradiške uzrokovale su nagli porast bujičnih potoka i rijeka u potrkozarskim selima, te plavljenje podrumskih prostorija stambenih objekata na području gradskog naselja Senjak, izjavio je Srni šef Odjseka civilne zaštite Gradiška Slobodan Knežević.

Kenžević je rekao da je došlo do naglog porasta vodostaja i izlivanja Jablanice, Vrbaške i Labine i manjih bijičnih potoka uz ove riječice, da nema zaplavljenih stambenih objekata, ali da je voda ušla u dvorišta nekoliko domaćinstava u potkozarskim selima Donji Podgrdaci, Miloševo Brdo, Bistrica i Orahova.

On je dodao da se voda iz bujičnog potoka u Bistrici izlila i na magistralni put Gradiška - Kozaraska Dubica, ali da je put prohodan, te da je na jednom mjestu uz put stvoreno manje klizište o čemu je obaviještena policija kako bi to mjesto bilo propisno obilježeno.

Knežević je istakao da se u naselju Senjak voda iz kanalizacionog kolektora izlila u podrumske prostorije stambenih objekata, ali da se nakon smanjenja intenziteta padavina smanjuje nivo vode u kolektoru i podrumima, te da su vatrogasci na terenu i ispumpavaju vodu.

On je rekao da bi se situacija trebala smiriti ukoliko kiša prestane da pada, ali da će biti dosta teža, ako padavina bude jačale večeras i sutra tokom dana.

Bujice su zaplavile saobraćajnice i dvorišta u Dobrljinu i Kršljama, te u naseljima Vidorija, Roga i Urije na području opštine Novi Grad, a za sada je evidentiran i jedan odron u naselju Gračani, rekao je Srni samostalni stručni saradnik za poslove civilne zaštite Novi Grad Mirko Lukić.

Lukić je naveo da vode ima na kolovozu na magistralnom putu Novi Grad - Prijedor, kao i na magistralnom putu Novi Grad - Kostajnica.

On je dodao da je vodostaj rijeke Une u porastu i iznosu 330 centimetara, što je više za oko 50 centimetara nego jutros.

Vodostaj rijeke Sane u 15.00 časova iznosio je 350 centimetara, i dalje je u porastu, a kolektor je uključen u 12.00 časova.

Starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Aziz Crnkić rekao je da su dvije pumpe postavljene u naselju Vidorija.

Sjednica opštinskog Štaba za vanredne situacije zakazana je za 18.00 časova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()