Vjerovali ili ne: Mask ovako bira zaposlene

Postavlja zagonetke

16.09.2023. 08:00
  • Podijeli:
Ilon mask tanjug ap-64e485a9edaec.webp Foto: Tanjug/Ap/Marcio Jose Sanchez
Ilon Mask možda ne bi imao sve to što ima i ne bi bio toliko uspJešan da nije obazriv, pronicljiv i po nekim mišljenjima, čudan. Sada je otkriveno i kako bira svoje zaposlene.

Novinar Ešli Vans, u knjizi "Elon Musk: Tesla, Space X i potraga za fantastičnom budućnošću" je otkrio po kojim kriterijumima slavni milijarder bira svoje zaposlene.

Naime, Mask ima svoju omiljenu zagonetku koju postavlja potencijalnim zaposlenima da bi ih zbunio i vidio kako se snalaze. 

"Stojite na površini Zemlje. Hodate jednu milju prema jugu, jednu milju prema zapadu i jednu milju prema sjeveru. Došli ste na mjesto s kog ste krenuli. Gdje se nalazite", pitanje je koje najbogatiji čovek svijeta postavlja.

Poznato je da je svoje prve zaposlene Ilon Mask lično intervjuisao i većina bi tačno odgovorila na zagonetku, međutim nakon toga bi uslijedilo još jedno pitanje "Gde biste još mogli da budete?".

Zagonetka ima dva odgovora i oba su navedena u pomenutoj knjizi.

Odgovor je negdje blizu Južnog pola gdje ako hodate jednu milju južno, opseg Zemlje postaje jedna milja. Manje inženjera zna drugi odgovor, ali Mask će im rado objasniti tu zagonetku i druge ,ali i citirati sve relevantne jednačine tokom svojih objašnjenja.

 Maska manje zanima hoće li osoba dati tačan odgovor, nego kako opisuje problem i svoj pristup njegovom rješavanju - zaključak je u knjizi.

  • Podijeli: