Nadalov posljednji ples: Šta očekujemo od Rafe do kraja karijere

Sat otkucava, uskoro je vrijeme za penziju

21.05.2023. 21:11
  • Podijeli:
Rafael Nadal-63c53f6724407.webp Foto: Profimedia

Više od 22 godine Rafael Nadal hara teniskim terenima. Više od 22 godine predstavlja strah i trepet za (skoro) svakoga ko se nađe sa druge strane mreže. Više od 22 godine gledamo dominaciju Španca i divimo se njegovim sportskim poduhvatima. Svemu lijepom dođe kraj, pa tako će uskoro i Rafinoj karijeri.

Istina, ona nije bila samo lijepa. Bilo je u njoj pregršt povreda, bolnih poraza, uspona i padova. Međutim, sve šampione odlikuje konstantnost, pa tako i Nadala, koji je gotovo 20 godina u samom vrhu.

Ipak, povrede su učinile svoje, pa je Nadal prije nekoliko dana istakao da je još uvijek daleko od povratka na teren (nije igrao od januara), te da će dati sve od sebe da se što bolje spremi za 2024. godinu, jer će mu to biti posljednja sezona u karijeri.

„Oporavak od povrede koju sam zadobio u Australiji nije prošao kako sam očekivao. Brojne ciljeve nisam mogao da ostvarim od tada, tako da je nastup na Rolan Garosu nemoguć. S obzirom na to da svi znate koliko mi taj turnir znači, jasno vam je koliko je ovo teška odluka za mene. Nemam namjeru da igram u narednih nekoliko mjeseci“, rekao je Nadal.

I dalje Španac ne želi da odredi datum povratka, jer ni sam nije siguran kako će teći oporavak i periodu u kom mora da trenira, ali ne punom parom.

„Nisam trenutno u stanju da se takmičim, nije to moguće. Probaću da se oporavim narednih mjeseci, neću određivati datum kada bi trebalo da se vratim na teren. Kada budem fizički spreman, krenuću ispočetka. Moglo bi da se desi da na kraju godine, recimo, zaigram u Dejvis kupu. I da spreman dočekam početak naredne sezone. Mislim da će to biti moja posljednja godina u karijeri“.

I sam Nadal je istakao da sa terena želi da ode u penziju i svi iskreni ljubitleji tenisa se nadaju da će stvarno tako i biti.

Možda je sve nas u Srbiji Nadal mnogo puta nervirao, izluđivao svojim potezima na terenu i van njega, ali njegovu sportsku veličinu ne možemo zanemariti i mnogi bi željeli da vide makar još jedan meč sa Novakom Đokovićem.

Ono što je sigurno jeste da Rafu nećemo gledati na Rolan Garosu i Vimbldonu, što bi Novak Đoković mogao da iskoristi za pisanje novih stranica teniske istorije i obaranje rekorda.

Dejvis kup, koji je Nadal najavio, na programu je sredinom septembra, a sigurno da bi Rafa želeo da se na takav način oprosti od igranja za reprezentaciju.

Poslije toga, do kraja 2023. godine u kalendaru su još dva mastersa (Šangaj i Pariz), tri turnira iz serije 500 (Tokio, Beč, Bazel) i Završni masters u Torinu, ali i završnica Dejvis kupa u Malagi.

Završni masters jeste nemoguća misija za Nadala (tamo nema titulu u karijeri), teško da će igrati i na ovim turnirima iz serije 500, tako da ga eventualno možemo očekivati u Šangaju ili Parizu, iako je to pod znakom pitanja.

Ono što je za očekivati jeste da Španac odigra neki manji turnir pre Australijan opena, na kom će pokušati da još jednom ostavi traga nakon što je ove sezone izgubio u drugom kolu, a uz to samo pogoršao povredu.

Nakon toga mogla bi da uslijedi pauza, a onda ono što svi nestrpljivo čekaju – posljednji ples „kralja šljake“ na njegovoj omiljenoj podlozi. Tri mastersa (Monte Karlo, Madrid, Rim), turnir u Barseloni i Rolan Garos – to bi trebalo da bude Nadalov plan za proljeće 2024. kada će možda proživjeti neke od najemotivnijih trenutaka u životu.

Nema sumnje da će Nadal pokušati i da ostatak godine odigra na visokom nivou, da bude konkurentan za trofeje, ali uz spremnog Novaka Đokovića i naoštrene mlađe generacije, teško je očekivati da će bilo gdje sem na šljaci biti u stanju da osvoji titulu.

Nadal nikada posebno nije volio da igra na vimbldonskoj travi, dok je u drugom dijelu sezone na betonu umio da bude uspješan, ali zna se da je na šljaci svoj na svome. Od ukupno 92 titule koje ima do sada u riznici, čak 63 osvojene su na šljaci, četiri na travi i ostalih 25 na betonu.

S obzirom da su poslije Vimbldona svi turniri na tvrdoj podlozi, jasno je da ćemo najbolje od Nadala posljednji put videti u proljećnim mjesecima naredne godine.

Na turnirima u tom dijelu godine pokušaće da se domogne još nekih trofeja, probaće da uveća rekorde, a ispraćaji će sigurno biti za pamćenje, piše Nova.rs.

Rodžer Federer oprostio se na Lejver kupu prošle godine, Nadal i Đoković su upriličili taj događaj kako valja, a nije isključeno da će i Rafin put u penziju biti sličan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()