"Đoković još ima auru nepobjedivosti, a Nadal ne"

"Svi u prvih 10 mogu da izgube protiv svakoga, osim Đokovića"

09.04.2023. 15:37
  • Podijeli:
Novak Đoković_Twitter-6432ab22db8a6.webp Foto: Twitter

Američki teniski trener Bred Stajn, koji se proslavio radom sa slavnim nekadašnjim "brojem jedan" Džimom Kurijerom, Novaku Đokoviću je dao je prednost u čuvenoj GOAT trci.

Nole, baš kao i Rafael Nadal, u vitrinama ima 22 grend slem krune, što je po mnogima najvažniji parametar u bici za najboljeg ikada.

Praktično svi ostali kriterijumi, uključujući međusobni skor, broj sedmica na ATP tronu, masters titula... su na Srbinovoj strani.

Stajn je pojasnio zašto je to tako.

"Novak još ima auru nepobjedivosti, a Rafa ne. Nadal je u posljednjih šest do osam mjeseci mnogo ranjiviji nego ikada. Jednostavno, u ovom periodu svoje karijere mnogo lakše gubi mečeve", otkrio je Stajn, sada trener Tomija Pola, polufinaliste nedavnog grend slema u Melburnu.

Iskusni stručnjak u intervjuu za "Tenis Čenel" objasnio je još nekoliko razlika između životnih etapa u kojima se nalaze dva velika rivala:

"Mislim da je Rafa u limbu, da ni sam ne zna u kom pravcu ide njegova karijera. Izgubio je pet mečeva zaredom protiv sjevernoameričkih tenisera, što mu se nikada nije dogodilo. Zato i kažem da je ranjiviji nego ikada ranije", podsjetio je na Špančeve poraze protiv Fransesa Tijafoa, Pola, Feliksa Alijasim-Ožea, Tejlora Frica i Makenzija Mekdonalda.

Amerikanac je potom istakao još jedno poređenje:

"Svi u prvih 10 mogu da izgube protiv svakoga, osim Đokovića. I Danil Medvedev i Karlos Alkaraz i Janik Siner. Svako od njih je ranjiv, svako od njih može da ima loš dan, osim Novaka.

Stajn odlično poznaje mogućnosti najboljeg tenisera svijeta jer je u nekoliko važnih mečeva vodio svoje igrače protiv njega. Polufinale ovogodišnjeg Australijan opena sa Polom, ali i finale Vimbldona 2018, kada je bio trener Kevina Andersona. Tada je Đoković osvojio titulu i od tada ne zna za poraz u Londonu.

Poznat je i po činjenici da je krajem osamdesetih bio zadužen za vjerovatno najbolju generaciju juniora iz jedne zemlje u istoriji tenisa. Tada su pod njegovim rukovodstvom na Floridi radili pomenuti Kurijer, Pit Sampras, Majkl Čeng, Malivej Vašington, Tod Martin, Džonatan Stark, Džarid Palmer, Dejvis Viton i Džef Tarango.

Neki su osvojili grend slem titule, neki igrali velika finala, a svi su ušli u prvih 100 na svijetu, što je nevjerovatan uspjeh za jednog trenera.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()