Dobar, bolji, Đoković: Još je korak do teniskog Olimpa

Nole bi se 23. grend slem reckom osamostalio na teniskom Olimpu i praktično po svim parametrima igre postao najbolji ikada

09.06.2023. 18:26
  • Podijeli:
Novak Đoković_Profimedia-64833bc13d2c0.webp Foto: Profimedia

Novak Đoković je prvi finalista drugog grend slema sezone, Rolan Garosa.

Srpski as je do završnice pariske smotre stigao preko Karlosa Alkaraza, koji se u drugoj polovini meča mučio sa grčevima i nije bio dostojan rival. Na koncu, semafor je pokazivao 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Ostaje žal zbog ovakvog epiloga jer smo do Karlitosove povrede gledali sjajan tenis i nema sumnje da bi završnica duela generacija imala razmjere epske bitke.

Bilo kako bilo, Đokovića svega jedan korak dijeli od istorije, 23. grend slem recke, kojom bi se osamostalio na teniskom Olimpu i praktično po svim parametrima igre postao najbolji ikada.

Osvajač 22 grend slem krune odigrao je gotovo savršen prvi set. Rival jeste bio agresivniji, jače je udarao lopticu, više je prijetio... Međutim, Novak je uvijek imao odgovor.

Na spektakularan način je napravio brejk i onda čuvao stečenu prednost. Nije bilo lako. Karlitos je iz poena u poen pokazivao zašto je trenutno svjetki broj jedan.

Pa ipak, kada god je bilo "gusto", Srbin bi izvlačio keca iz rukava, te je mirno, skoncentrisano i staloženo stigao do vođstva.

Druga dionica umnogome je ličila na prvu. Sve do trenutka kada je Đoković zatražio medicinski tajm-aut zbog bolova u desnoj ruci. Riječ je o povredi koja ga muči mjesecima i koja je uticala na epilog seta.

Jer, od tog momenta Nole se evidentno mučio na svoj servis. Od tri gema sa svojim početnim udarcem dobio je samo jedan i to na mišiće.

Uprkos tome, nije se predao. Spasio je tri set lopte i izjednačio na 5:5, a onda imao brejk loptu za 6:5. Nije ju iskoristio nakon čega je Alkaraz u dominantnom stilu napravio brejk i vratio stvari na početak.  

Treći set počeo je otvorenom borbom, bez garda. Nole je "napao" servis Karlitosa, ali nije uspio da ga "brejkne".

Potom je Španac isto uradio Srbinu, međutim, bez uspjeha. Prije posljednjeg poena u drugom gemu Alkaraz je stiskao desnu šaku uz bolnu grimasu. A onda je nakon poena napravio još jednu, žaleći se na bol u desnoj nozi.

Karlos u tom trenutku nije imao pravo da uzme medicinski tajm-aut, ali je ipak odabrao tretman. U skladu sa pravilima, izgubio je gem na svoj servis.

Kada su se teniseri vratili na teren, bilo je jasno da Karlitos ne može da igra na najvišem nivou. Praktično je samo šetao pa Đoković nije imao problem da rutinski povede sa 2:1 u setovima.

Mladi Španac je potom zatražio još jedan tretman. I činilo se da se vratio u kud i kamo boljem stanju.

Nole je bio pomalo zbunjen novonastalom situacijom te je u prvom gemu četvrte dionice morao da spasava dvije brejk lopte.

A kada je to učinio, kao da se "razbudio", uhvatio ritam i bez problema, protiv "ranjenog" protivnika, priveo duel kraju.

Srbin će u nedjeljnom finalu, rekordnom 34. na grend slemovima, koplja ukrstiti sa boljim iz večerašnjeg okršaja između Kaspera Ruda i Aleksandera Zvereva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()