U F1 nešto novo: Hamilton "ukrao" pol-poziciju

Britanski as na Hungaroringu napravio podvig, porazivši neprikosnovenog prvaka i lidera Maksa Ferstapena

22.07.2023. 17:14
  • Podijeli:
Luis Hamilton_Profimedia-64bbf23f1840a.webp Foto: Profimedia

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je pol-poziciju pred sutrašnju Veliku nagradu Mađarske.

Britanski as je na čuvenom Hungaroringu napravio podvig, porazivši neprikosnovenog prvaka i lidera Maksa Ferstapena.

U eksperimentalnim kvalifikacijama, tokom kojih su piloti u Q1 morali da voze na tvrdim, u Q2 na srednjim, a u Q3 na mekim gumama, činilo se da je Meklarenov Lando Noris najveća prijetnja šampionu.

Pa ipak, adut Red Bula je, kad se "lomilo", odvezao dovoljno dobar krug za prvu poziciju, a onda u drugom pokušaju napravio nekoliko grešaka zbog kojih nije uspio da popravi vrijeme.

Lisac Hamilton to je znalački iskoristio. Kada su svi završili svoje posljednje krugove, zvijezde Mečke je ostala sama na pisti. I odvezla bez greške.

Na koncu, kroz cilj je prošao sa samo tri hiljadita dijela sekunde brže od najljućeg rivala. Dovoljno za 104. pol-poziciju u karijeri.

"Aaaaahhhh. Idemooo. Bravo momci. Osjećaj je tako dobar", bio je prvi Hamiltonov komentar putem timskog radija.

Čovjek koji je u Mađarskoj slavio rekordnih osam puta uzbuđenje nije skrivao ni kada je izašao iz bolida.

"Nakon godinu i po dana... Izgubio sam glas koliko sam urlao. Toliko smo se trudili za ovo, kao da je prvi put. Nisam očekivao da se borimo za pol-poziciju, ali kada sam shavtio da imamo šansu, ništa nisam ostavio na stolu. Ovo je bio veliki izazov za sve u timu, veliki tobogan... Ostali smo ujedinjeni, fokusirani. Bilo je teško. I biće teško. No, ako nastavimo da guramo u pravom smjeru, možemo biti u igri. Hvala i publici. Bila je sjajna", naglasio je Hamilton, uz konstataciju da će sutra biti izazovno ostati na vrhu.

Drugi startni red su "okupirali" već pomenuti Noris i njegov timski kolega Oskar Pijastri.

Peti je bio sjajni Žou Gvanju u Alfa Romeu ispred Ferarijevog Šarla Leklera i timskog kolege Valterija Botasa.

Najboljih deset zaokružili su Fernando Alonso (Aston Martin), Serhio Perez (Red Bul) i Niko Hilkenberg (Has).

Trka za Veliku nagradu Mađarske počinje sutra, u 15 sati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()