Rokada: Gvideti iz Turske na klupu Srbije

Italijanski stručnjak bio je oduševljen pozivom OSS i ponudu je prihvatio bez ikakvih posebnih uslova

27.12.2022. 17:32
  • Podijeli:
Đovani Gvideti_FIVB-63ab1bafc4b14.webp Foto: FIVB

Itallijanski stručnjak Đovani Gvideti novi je selektor odbojkašica Srbije.

Poslije razgovora sa potpredsednicom Odbojkaškog saveza Srbije Jelenom Nikolić i generalnim sekretarom OSS Ivanom Kneževićem ozvaničena je saradnja koja će trajati do kraja 2024. godine.

Nije mjesto selektora Srbije dugo bilo upražnjeno. Nakon što je Danijele Santareli tokom dana preuzeo selekciju Turske, Srbija je u Gvidetiju dobila dostojnu zamjenu.

"Izuzetno sam počastvovan što me je Odbojkaški savez Srbije kontaktirao i ponudio mi da vodim žensku reprezentaciju. Ovo je velika čast za mene jer je Srbija izuzetan tim, veoma uspješan, izuzetna grupa djevojaka koja ima mnogo talenta i mnogo potencijala i zna da igra odličnu odbojku. Biće ovo velika šansa i izazov da vodim ovako sjajan tim, a takođe će biti prilika da kao trener radim u zemlji koja toliko dobro zna odbojku, koja je osvojila toliko odbojkaških olimpijskih medalja, naravno ne samo odbojkaških", poručio je, između ostalog, Gvideti.

Trofejni trener u karijeri nema samo ono na šta je Srbija navikla - zlatne medalje sa velikih takičenja sa reprezentacijom. Gvideti je bio oduševljen pozivom OSS i ponudu je prihvatio bez ikakvih posebnih uslova.

Karijeru je počeo 1994. kao drugi trener u Volej Specanu. Od 1997. do 2000. bio je član stručnog štaba ženske seniorske reprezentacije Italije, sa kojom je učestvovao na SP 1998. u Japanu i OI 2000. u Sidneju. Poslije jednogodišnje trenerske epizode u SAD, preuzeo je Vićencu 2001, sa kojom je osvojio Superkup Italije.

Vodio je zatim Ređo Emiliju, Modenu i Kjeri do 2007. Sa Kjerijem je osvojio titulu pobjednika Top Tims Kupa, u to vrijeme drugog po rangu takmičenja CEV. Od 2008. je trener Vakfibanka sa kojim je do sada osvojio četiri titule na klupskom SP, pet puta bio pobjednik CEV Lige šampiona, u šest navrata pokorio šampionat Turske, podigao pet pehara u Kupu Turske, te četiri titule pobjednika Super kupa Turske.

Gvideti je prvi put postao selektor 2003. godine, kada je sa Bugarskom zauzeo sedmo mjesto na Prvenstvu Evrope.

Od 2006. do 2015. bio je prvi trener seniorki Njemačke, sa kojom je osvojio bronzu u Gran priju 2009, dva srebra na EP (2011. i 2013.) te zlato (2013.) i srebro (2014.) u Evropskoj ligi.

Tokom 2015. i 2016. bio je strateg Holandije sa kojom ima srebro na EP 2015. i bronzu u Gran priju 2016.

Gvideti je od 2017. do prije mesec dana bio selektor Turske, uzevši srebro (2018.) i bronzu (2021.) u Ligi nacija, kao i srebro (2019.) i dvije bronzane medalje (2017. i 2021.) na Prvenstvima Evrope.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()