Nezaustavljiv: Ferstapen projurio kroz Ardene

Najbliži holandskom pilotu bio je Oskar Pjastri u Meklarenu, dok se na trećem stepeniku postolja našao vozač Alpina Pjer Gasli

29.07.2023. 18:45
  • Podijeli:
Maks Ferstapen_Profimedia-64c5404374835.webp Foto: Profimedia

Vozač Red Bula Maks Ferstapen slavio je na sprint trci koja je vožena u okviru Velike nagrade Belgije, 12. runde ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Dvostruki svjetski šampion je tako upisao drugi trijumf u sprintu ove sezone, i to na trci koja je zbog vremenskih uslova kasnila sat vremena, a startovala je iza bezbjednosnog vozila.

Ovakvi vremenski uslovi su praktično bili očekivani, s obzirom na mikro-klimu Ardena koja nerijetko "začini" bitke.

Najbliži holandskom pilotu bio je Oskar Pjastri u Meklarenu, kojem je to najbolji plasman u karijeri, dok se na trećem stepeniku postolja našao vozač Alpina Pjer Gasli.

Poslije četiri kruga za zagrijavanje i letećeg starta, trka je konačno krenula, a polovina vozača je odmah produžila u boks po gume za promjenjive uslove i njih je predvodio Pjastri, dok je Ferstapen ostao na stazi.

Kada je aktuelni šampion otišao po pneumatike, mladi Australijanac je preuzeo vođstvo.

Ferstapen je postepeno sustizao Pjastrija, da bi u trećem krugu na pistu opet izašlo bezbjednosno vozilo poslije izletanja Fernanda Alonsa.

Trka je bila usporena dva kruga, a kada je nastavljena Maks je bez problema obišao Oskara, dok je nešto dalje iza njih viđena borba uz kontakt između Luisa Hamiltona i Serhija Pereza.

Meksikanac je uspio da se odbrani, međutim, ne zadugo, pošto ga je sedmostruki prvak prestigao nekoliko krivina kasnije, a potom je izgubio još nekoliko pozicija i na kraju izletio sa staze zbog problema sa bolidom.

Čeko se na kraju povukao iz trke, da bi Britanac dobio kaznu od pet sekundi zbog incidenta sa njim. Iako je kroz cilj prošao četvrti, pomjeren je na sedmu poziciju.

Glavna trka na čuvenom Spa-Frankoršampu na programu je sutra, od 15 časova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()