Lud dan u Formuli 1: Nova lica u tri fotelje

Vaser je ispunio dugogodišnju ambiciju i preuzeo uzde Propetog konjića. Njega je u Hinvilu zamijenio sada već bivši Meklarenov lider Andreas Zajdl, a na njegovo mjesto u Vokingu stigao je Andrea Stela

13.12.2022. 11:54
  • Podijeli:
Andreas Zajdl_Press Association Pixsell-639853f72b525.webp Foto: Press Association / Pixsell

Svega nekoliko sati pošto je Fred Vaser preuzeo lidersku funkciju u Ferariju, imenovana je njegova zamjenu u Alfa Romeu, a onda i zamjena te zamjene u Meklarenu.

Na prvu možda zvuči konfuzno, ali nije. Dakle, Vaser je ispunio dugogodišnju ambiciju i preuzeo uzde Propetog konjića. Njega je u Hinvilu zamijenio sada već bivši Meklarenov lider Andreas Zajdl, a na njegovo mjesto u Vokingu stigao je Andrea Stela.

Zajdl se tako vraća u krovnu kompaniju Zauber, koja će još narednu sezonu nositi ime Alfa Romeo, da bi od 2026. započela saradnju sa Audijem.

Andreasova dostignuća u Meklarenu osigurala su mu povratak u švajcarsku ekipu, iako u Vokingu nisu bili oduševljeni ovakvim razvojem situacije. Šef Zek Braun znao je za interesovanje Zaubera, ali plan je bio da Zajdl odradi ugovor do krja 2025, a onda ode. No, Ferari je ubrzao stvari, zahvalio se Binotu, doveo Vasera i ostavio upražnjenu fotelju.

"Sjajno je pridružiti se Zauber grupi. Ovo je tim sa bogatom istorijom koji organizaciono poznajem vrlo dobro. Jedva čekam da počnem. Hvala svima koji vjeruju u meni i koji su mi ukazali čast. Svojim radim želim da se zahvalim na povjerenju," poručio je izvršni direktor Alfe.

U Meklarenu nisu željeli da mu stoje na putu, poželjeli su mu srećan put te promptno reagovali i odabrali Stelu. Riječ je o čovjeku sa velikim renomeom i poštovanjem u "pedoku". U Vokingu je od 2015. godine, prvo je radio kao šef trkačkih operacije, zatim i kao direktor performansi, a zadnja rola mu je bila trkački direktor.

Prije dolaska u slavni britanski tim dubok trag ostavio je u Ferariju, gdje je proveo deceniju i po. Između ostalog, radio je i kao trkački inžinjer Mihaela Šumahera, Kimija Raikonena i Fernanda Alonsa.

"Privilegija je postati timski direktor, u novoj etapi od mog dolaska u Meklaren. Zahvalan sam svima koji su vjerovali u mene i podržavali me tokom karijere. Realni smo po pitanju posla koji je ispred nas. Zadatak je izazovan. Međutim, uzbuđen sam i ohrabren jer počinjem putovanje sa timom punim talenta, iskustva, trkačkog duha i posvećenosti", jasan je Stela.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()