Pešić otvorio dušu: Nikada neću odustati od svojih principa

"Da bude jasno, nikada neću odustati od svojih principa, načina selektiranja, izbora igrača i saradnika"

16.09.2022. 11:33
  • Podijeli:
Svetislav Kari Pešić_FIBA.jpg Foto: FIBA

Selektor Srbije Svetislav Pešić konačno je prekinuo šutnju i otvorio dušu nakon rane eliminacije sa Evrobasketa.

Orlovi su bili prvi favoriti za zlato, međutim, ispali su već u osmini finala protiv Italije.

Ekipa se vratila kući, ali je iskusni trener ostao u Njemačkoj, gdje i živi.

Danima se nije oglašavao, a onda je u intervjuu za sajt Košarkaškog saveza Srbije detaljno govorio o svemu.

"Ovogodišnje Evropsko prvenstvo koje se održava nakon pet godina, izazvalo je ukupno ogromno interesovanje. Opšta ocjena stručne javnosti, da je zahvaljujući učešću velikog broja vrhunskih igrača i to ne samo iz NBA, ovo do sada po kvalitetu najjače prvenstvo", rekao je na početku izlaganja selektor.

Prema njegovim riječima, kvalitet se izjednačava, "male" košarkaške zemlje napreduju, favoritima je sve teže da pobjeđuju, a nisu izostala ni iznenađenja:

"Turnirski sistem takmičenja je surov i dovoljno je bilo da mi imamo nešto više od deset "loših" minuta, pa da sav uložen trud ostane bez nagrade u vidu plasmana koji smo svi mi, igrači, članovi stručnog štaba i ljudi iz Saveza očekivali. Ogromno je razočarenje naše i svi smo i dalje veoma tužni".

Nije bježao Pešić od odgovornosti, sopstvene i čitave reprezentacije:

"Apsolutno sam svjestan odgovornosti i razočarenja koje smo priredili našim navijačima. Uvijek ću isticati atmosferu, drugarstvo i zajedništvo koje su igrači izgradili između sebe kako za vrijeme priprema a posebno za vrijeme takmičenja. Ističem ovo uprkos tome što smo se suočavali sa povredama i bolestima, a neki igrači nisu ni otputovali na Evropsko prvenstvo. Turnir su propustili Nemanja Bjelica, Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović koji je morao da se podvrgne operaciji… Nikola Milutinov i Vanja Marinković nisu nastupali na nekoliko utakmica zbog bolesti, a Nemanja Nedović je zbog povrede prerano završio svoje učešće na EP.

Kari je dodao da je, i pored svih poteškoća, ekipa rasla iz utakmice u utakmicu, pokazala karakter, postojanost i preuzela apsolutnu odgovornost ne tražeći bilo kakave izgovore i opravdanja.

"Ponosan sam i bilo mi je veliko zadovoljstvo da sam učestvovao zajedno sa njima u ovom procesu. Svi smo zajedno učinili sve što je u našoj moći da na najbolji način repezentujemo našu zemlju, našu košarku i našu košarkašku kulturu.

Govorio je selektor i o dobrim stvarima u reprezentaciji:

"Za veoma kratko vrijeme obavljen je ogroman posao, uspostavljen izgubljeni kontinuitet. Za vrhunske sportske rezultate, ne samo na reprezentativnom nivou, neophodno je iskustvo, znanje i kvalitet. Mi to sve imamo, u Vladimiru Lučiću, Nikoli Kaliniću, Nedoviću, Marku Jagodić-Kuridži, kao i u Bjelici i Bogdanoviću koji iz poznatih razloga nisu bili na prvenstvu. Jezgro reprezentacije čine igrači generacije rođene 1994. i 1995. koji su prošli sve reprezentativne selekcije: Nikola Jokić, Vasilije Micić, Milutinov, Marko Gudurić, Nemanja Jaramaz, Dejan Davidovac, Dušan Ristić, Ognjen Dobrić, Avramović zatim Marinković i neki od kandidata iz kvalifikacionih prozora. Takođe, u dolasku je plejada novih mladih igrača koji treba da obezbede kontinuitet: Boriša Simanić, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Balša Koprivica, Alen Smailagić, Uroš Trifunović, Nikola Jović, Nikola Đurišić…"

Pešić je u nastavku dodao da postoji značajan problem jer to da da li će se nabrojani u budućnosti redovno odazivati akcijama reprezentacije neće samo zavisiti od njih, već prije svega od njihovih klubova:

"Prioriteti u njihovim profesionalnim karijerama se mijenjaju, mnogo će zavisti kako će se oni tretirati i razumjeti. Igrači treba da dobiju osjećaj poštovanja, jer se ne postavlja pitanje njihove pripadnosti, odgovornosti i želje da igraju za svoju reprezentaciju. Neophodno je nastaviti sa obezbjeđivanjem vrhunskih uslova, kakve naši reprezentativci imaju u svojim klubovima ili kakvi postoje u zemljama naših rivala na svim takmičenjima. Ono što moraju svi da shvate, jeste da uvijek moramo raditi bez pritiska i euforije da se, po svaku cijenu, moraju osvajati samo zlatne medalje".

Podsjetio je Kari na neka ranija vremena kad je takođe kao selektor vodio reprezentaciju:

"Pristao sam i prihvatio poziv kao izazov da pomognem ne samo uspjesima reprezentacije, već ukupnom poboljšanju ugleda naše košarke u Evropi i svijetu. Nisam po prvi put kritikovan i vrijeđan. Toga je bilo i ranije, za vrijeme EP 2001. u Istanbulu, pa potom i u Indijanapolisu 2002. Evo i sada se nije desilo ništa novo, za vrijeme dok pobjeđujemo u Pragu, a nakon toga i u Berlinu. Sve to mene lično ne dotiče jer znam odakle dolazi i koji su motivi. Te kritike, omalovažavanja, vrijeđanja više govore o njima. A kao trener, uvijek sam stajao ispred svojih igrača i ekipe. Zajedno sa svojim saradnicima vrlo čvrsto stojim iza svojih odluka, uloženog rada, posvećenosti, skromnosti i entuzijazma koji su istovremeno moji saradnici zajedno sa igračima i pokazali. Da se izbriše sve što je urađeno i postignuto, i to zbog posljednjih deset minuta na utakmici protiv Italije - ja to neću dozvoliti!"

Selektor je imao samo riječi hvale za igrače:

"Reperezentacija je svojim ponašanjem i načinom igre oduševljavala ne samo naše navijače u Pragu, već i kompletan košarkaški svijet a posebno stručnu javnost u Evropi. Želim da istaknem dvije velike pobjede protiv Grčke i Turske u veoma važnom momentu za naše dalje šanse u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Neće mnogo vremena proći, a novembar je veoma blizu, kad reprezentacija Srbije nastavlja sa kvalifikacionim utakmicama protiv Velike Britanije i Turske. Ponovo dolaze "prozori" i neizvjesnost oko toga na koje igrače Srbija može da računa. Iskreno se nadam da će svi prema svojim mogućnostima, učiniti sve da se više nikada ne ponove pripreme i odziv igrača kao u junu ove godine".

Pešić je na kraju želio da istakne još jednu činjenicu: 

"I za kraj da bude jasno, nikada neću odustati od svojih principa, načina selektiranja, izbora igrača i svojih saradnika. Analiziraću i biću uvijek spreman da prihvatim i različita mišljenja i prijedloge, ali ću ostati vjeran ljudima čiji je cilj isključivo košarka".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()