Luka Garza: Igranje za BiH je ostvarenje sna

Oduševio sve navijače

12.07.2023. 12:43
  • Podijeli:
luka garza - usa today network - reuters-63e48d64d472a.webp Foto: Reuters/USA Today Network

Novopečeni bh. reprezentativac Luka Garza će se u drugoj polovini jula prvi put pridružiti pripremama reprezentacije BiH, koja će tokom ljeta učestvovati na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Garza je u razgovoru za "Glas Amerike" rekao da se raduje što ne igra Ljetnu NBA ligu zbog čega će moći ranije doći u Bosnu u Hercegovini.

Ima mjesto u NBA

On je nedavno potpisao novi jednogodišnji ugovor sa ekipom Minnesota Timberwolvese za koju je u igrao i protekle sezone. Ugovor je dvosmjeran, što znači da će, kao i prošle, dio naredne godine provesti u NBA G ligi, u razvojnoj ekipi Minesote – Ajova Vulvsima.

Uprkos snažnoj konkurenciji, Garza kaže da ima mjesto i u Minesoti i u NBA, a za Glas Amerike je govorio i o iskustvu prelaska sa univerzitetske košarke – u kojoj je dominirao i pobrao sva najvažnija individualna priznanja – u najjaču košarkašku ligu na svijetu.

Savršen trenutak

I ranije je isticao kako želi igrati za BiH, ali proces dobijanja državljanstva se odužio.

"Znači mi sve. To je nešto o čemu sam dugo sanjao i nešto za šta znam da ćemo i ja i moja porodica biti veoma ponosni što radim, a to je da predstavljam državu. Proces je bio dugačak, ali suština je bila da utvrdimo koji je najbolji trenutak da napravim taj potez i počnem svoje putovanje u predstavljanju BiH.

Ova godina se činila kao savršen trenutak za to. I zaista sam uzbuđen za ovo ljeto, mislim da će to biti sjajno iskustvo za mene, ali i fenomenalna prilika da mogu da igram košarku na visokom nivou, sa vrhunskim igračima i da se takmičim za nešto specijalno - poručio je, između ostalog, Luka Garza za "Glas Amerike".

Odnos s Nurkićem

Na pitanje da li se čuo s nekim od saigrača iz reprezentacije ili selektorom Adisom Bećiragićem, Garza kaže da je bio u kontaktu s mnogo ljudi.

"Očito, moj rođak Amar Alibegović je neko ko je već imao iskustvo da igra za nacionalni tim. Puno sam sa njim razgovarao, ali i sa Jusufom (Nurkićem) i sa drugim momcima, bio sam u kontaktu i sa trenerom.

Mislim da u tom timu ima mnogo odličnih igrača. Bilo je veoma zabavno gledati ih prošle godine (na Evropskom prvenstvu u košarci) i ono što su uspjeli uraditi. Samo gledajući sve to učinilo je da osjetim da želim biti dio toga - poručio je Garza.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()