Evrobasket dileme: Poljska ili Francuska, Njemačka ili Španija?

S obzirom na sve do sada viđeno na kontinentalnoj smotri, jedino sigurno je da možemo da očekujemo neočekivano

16.09.2022. 10:42
  • Podijeli:
Mateuš Ponitka_FIBA.jpg Foto: FIBA

Poljska ili Francuska? Njemačka ili Španija? Ove košarkaške dileme biće otklonjene nakon današnjih polufinala Evrobasketa u kojima će sjajni Bijelo-crveni napasti srećne Trikolore (17.15 časova), a autoritativni Panceri jurnuti na neugodnu Furiju (20.30).

S obzirom na sve do sada viđeno na kontinentalnoj smotri, jedino sigurno je da u 80, a možda i više, minuta loptanja pod obručima možemo da očekujemo neočekivano.

Jer, ko je mogao očekivati da će poljski Orlovi stići među četiri najbolje? Ko je renoviranu Španiju vidio u polufinalu? Ko bi se usudio prognozirati da nijedan od tri NBA superstara Nikola Jokić, Janis Adetokumbo, Luka Dončić neće doći do završnice?

Šampionat je zato iznjedrio neke nove zvijezde poput Mateuša Ponitke, potvrdio nove trendove ali i tezu da danas uistinu svako igra košarku. Još kad na to dodate podatak da je domaćin i dalje u igri za medalju, dobijete spektakl.

Poljaci žive svoj san i žele još da sanjaju. Pomenuti Ponitka sjajno "vuče" svoj tim i sigurno će imati šta da pokaže i protiv rivala kojem se Fortuna do sada često osmjehivala.

"Ako pogledate put Francuza, možete reći da su srećno pobijedili i Tursku i Italiju. Međutim, to ne mijenja činjenicu da su u polufinalu. Rastu iz utakmice u utakmicu. Zato očekujemo stvarno težak meč, oprezan je Ponitka.

Trikolori nisu bili među favoritima, nego su svoju šansu vrebali iz drugog plana. Sada, kada su na jedan trijumf od medalje, svjesni su da moraju puno bolje.

"Znamo da možemo igrati bolje. Bitno je da smo još "živi", da imamo šansu. Polufinale je uvijek težak duel. Kao sportista uvijek želim više, želim zlato, a da bismo do njega došli, svi mi, i igrači i  mi u stručnom štabu, moramo da napravimo iskorak, realan je selektor Vensan Kole.

Nijemci igraju sjajno tokom cijelog turnira, a nakon što su "izbačene" Srbija, Grčka, Slovenija... postali su prvi favoriti za zlato. Denis Šreder, Franc Vagner, Danijel Tajs i društvo sa puno optimizma dočekuju veliki boj sa Špancima.

"Protivnik je fizički jak tim. Moramo da budemo spremni. Možda rivali nemaju igrača poput Adetokumba, ali imaju više više njih sposobnih da ubace po 20 poena. Treba nam pravi pristup, poput onog u duelu sa Grcima, jasan je Šreder.

A Špance gotovo niko nije vidio među četiri. No, Crvena furija je demonstrirala da pobjednički mentalitet ne nestaje tek tako. Iako je ekipa dramatično promijenjena u odnosu na prethodne akcije, četa Serđa Skariola je tu, na korak do medalje.

"Biti u polufinalu šampionata na kojem su sjajne ekipe sa više kvaliteta, snage i iskustva već ispale je velika stvar za nas. To ne znači da ćemo stati sa borbom. To je naša priroda, naš identitet", "poentirao" je trofejni stručnjak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()