Dokumentarni film "Shooting for Mirza" nominiran za špansku filmsku nagradu

Film o Kinđetu premijerno je prikazan u sklopu 27. Sarajevo film festivala

09.02.2023. 14:47
  • Podijeli:
Mirza_delibasic_foto_Twitter-6391e429bf61a.webp Foto: Twitter

Dokumentarni film 'Shooting for Mirza' o životu Mirze Delibašića Kinđeta, najboljeg bh. sportiste svih vremena, nominovan je u osam kategorija španske filmske nagrade Goya.

Scenario za film je napisao Yayo Herrero, producenti su Mintxo Diaz i Danko Delibašić, a produkcijske kuće su Dynamite Films i Udruženje Mirza Delibašić – Kinđe. Reditelj filma o Kinđetu je Juan Gautier.

Nagrada Goya najznačajnija je španska nacionalna filmska nagrada koju od 1987. godine dodjeljuje Akademija filmske umjetnosti i znanosti. Dodjela te prestižne nagrade, 37. po redu, bit će upriličeno 11. februara u Palacio de Congresos y Exposiciones Auditorio Andalucía.

Film o Kinđetu premijerno je prikazan u sklopu 27. Sarajevo film festivala.

Mirza Delibašić Kinđe bio je jedan od najboljih u generaciji koja je dominirala prostorima bivše Jugoslavije i cijelom Evropom i svijetom. Osvojio je vrha Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, olimpijski prvak. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba Real Madrid gdje je ostvario zapažene rezultate. U dresu jugoslavenske reprezentacije je bio prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

Mirza Delibašić rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 8. decembra 2001. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()