Zbog namještanja pod istragom 30 utakmica u Španiji

U operaciji "Conifera" uhapšene 23 osobe, među kojima je i veliki broj fudbalera

31.01.2023. 11:28
  • Podijeli:
lopta fudbal foto Pixabay-63d8ec6e82e1a.webp Foto: Pixabay

U okviru istrage o namještanju fudbalskih utakmica španska policija (Policía Nacional) uhapsila je 23 osobe među kojima je i veliki broj fudbalera osumnjičenih da su bili dio velike kladioničarske mreže koji su uticali na ishode više mečeva u kojima su učestvovali.

Istragom, koja je sprovedena u saradnji sa Europolom i Interpolom, došlo se do sumnje o namještanju mečeva u Ligi Gibraltara i Andore, koje se igraju pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Španije, koji organizuje i mečeve u La Ligi.

Kako je saopštio Europol hapšenja su sprovedena krajem 2022. godine u španskim provincijama Badajoz, Cádiz, Ciudad Real, Córdoba, Tenerife i autonomnog grada Ceuta. Radi se o nastavku operacije "Conifera" iz juna prošle godine kada je uhapšen 21 član ove kriminalne organizacije.

"U ovom slučaju trenutno se istražuje ukupno trideset fudbalskih utakmica. Ostvarena dobit procjenjuje se na preko pola miliona evra", navodi se u saopštenju Europola.

Dodaju da su istražioci tokom istrage uspjeli otkriti kako je funkcionisala ova kladioničarska kriminalna grupa.

"Grupa je koristila operativni model od vrha prema dnu. Na čelu su se nalazila dvojica vođa ovog kriminalnog klana, koji su imali bliske veze sa fudbalerima i osobama koje su bile u pozadini. Posrednici su bili odgovorni za upravljanje šemom namještenih mečeca, dok su korumpirani sportisti davali povjerljive informacije o načinu uticanja na same utakmice", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se grupa oslanjala i na takozvane novčane mule, koje su uplaćivale opklade u sportskim kladionicama i podizale novčane dobitke, kao i na priređivače koji su obezbjeđivali naloge za online klađenje na namještene mečeve.

"Priređivačima je isplaćeno između 4.000 i 24.000 evra po online nalogu", navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni su, kako se navodi, koristili šifrovanom komunikacijom kako bi ostali "ispod policijskog radara".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()