UNA vremeplov: Zvijezda je rođena, Brazil konačno krunisan

Možda niko nije očekivao da će golobradi klinac od 17 godina povesti Karioke ka trofeju, ali Edson Arantes do Nascimento je uradio upravo to

04.11.2022. 11:34
  • Podijeli:
Brazil Mundijal 1958_Reprezentacija-1667553932427.webp Foto: Reprezentacija.rs

Mundijal održan u ljeto 1958. u Švedskoj označio je rođenje nove zvijezde, Edsona Arantesa do Nascimenta, poznatijeg kao Pele.

Brazilska fudbalska bajka na sjeveru Evrope bile je kompletna, pošto su se Karioke konačno popele na krov planete.

Po mnogima najtalentovanija nacija u više navrata je ostajala "kratkih rukava", a posebno bolan bio je Marakanaco, šokantan finalni poraz od Urugvaja pred 205.000 sunarodnika i Rio de Žaneiru.

Ta generacija je otišla u istoriju, neka nova je stasala i počela da kreira novi fudbalski poredak.

Možda niko nije očekivao da će golobradi klinac od 17 godina povesti Karioke ka trofeju, ali on je uradio upravo to.

U četvrtfinalu je jednim hicem u metu "otpisao" Velšane i sa 17 godina i 239 dana ispisao istoriju kao najmlađi strijelac svjetskih prvenstava ikada. Taj rekord je i dan danas neprevaziđen.

U polufinalu je Francuzima "isporučio" tri gola, u završnoj bici Šveđanima dva, za epitet junaka nacije pred kojim je bila svijetla budućnost.

Ako se zna da su Brazilci u svojim redovima imali i asove poput Garinče, Vave, Macole... onda je jasno zašto su se u velikom stilu prošetali do krune. U odlučujućih 180 minuta smotre čak deset puta su tresli mrežu, za naklon rivala i fudbalske planete.

Jedno ime se, pak, izdvajalo više od drugih. Pele je "kupio" srca zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Divili su mu se i prethodnici i nasljednici. I oni koji ga nisu voljeli. I oni koji su ga obožavali.

"Najbolji igrač u istoriji je Alftredo di Stefano. Pelea odbijem da klasifikujem kao igrača. On je iznad toga", objasio je čuveni Ferenc Puškaš.

Čovjek koji je poslije Pelea došao na veliku scenu, Johan Krojf, takođe je "sipao" hvalospjeve.

"Pele je jedini fudbaler koji je prešao granice logike".

Pored Pelea, na sjeveru je punim sjajem zablistao i Žist Fonten. Francuski as prvenstvo je okončao sa 13 golova, što je i dan danas rekord jednog turnira.


Jugoslavija se relativno lako kvalifikovala u Švedsku, sa po dvije pobjede i remija protiv Rumunije i Grčke.

U Skandinaviji su Plavi krenuli remijem protiv Škotske (1:1), potom su, po navici, porazili Francusku (3:2), da bi remizirali i sa Paragvajem (3:3). Dva kiksa protiv objektivno slabijih rivala skupo su ih koštala, pošto su umjesto sa prvog mjesta u grupi i okršaja sa Sjevernom Irskom, morali na Zapadnu Njemačku.

A Panceri su, kao i četiri godine prije u Švajcarskoj, bili nepremostiva prepreka. Slavili su 1:0 golom Helmuta Rana.

Za Jugu, koju je sa klupe predvodio Aleksandar Tirnanić, igrali su: Vladimir Beara, Srboljub Krivokuća, Tomislav Crnković, Dobrosav Krstić, Branko Zebec, Vasilije Šijaković, Novak Tomić, Todor Veselinović, Vujadin Boškov, Dragoslav Šekularac, Aleksandar Petaković, Zdravko Rajkov, Miloš Milutinović, Radivoje Ognjanović.

Top 10 u Švedskoj: Brazil, Švedska, Francuska, Zapadna Njemačka, Vels, Sovjetski Savez, Sjeverna Irska, Jugoslavija, Čehoslovačka, Mađarska.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()