UNA otkriva: Kada će se Borac vratiti na Gradski stadion?

Travnjak će biti identičan onim na čuvenim zdanjima "Nou Kampu" i "Vembliju"

08.08.2022. 17:59
  • Podijeli:
FK Borac Gradski stadion_UNA.jpg Foto: UNA

Fudbaleri Borca prvu ovosezonsku utakmicu na svom Gradskom stadionu odigraće tek 1. oktobra protiv Sloge, u 12. kolu Premijer lige BiH, saznaje UNA.

Ralog za ovu nesvakidašnju situaciju je postavljanje novog travnjaka sa hibridnom travom. Prema prvobitnim, optimističnim najavama "crveno-plavi" su se na svoje "bunjište" trebali vratiti krajem jula. Taj rok je potom pomjeren za avgust, a sada se kao najraniji termin spominje 1. septembar. Pa ipak, puno realističnija prognoza je da će novi "zeleni tepih" biti spreman tek sredinom devetog mjeseca.

Kako Borac 10. septembra dočekuje Velež, postoje minimalne šanse da taj duel bude odigran u Platonovoj. U rundi koja slijedi sedam dana kasnije Banjalučani gostuju Tuzla sitiju, nakon čega je na programu reprezentativna pauza. Bitke u bh. eliti biće nastavljene prvim danom oktobra, čime će započeti drug krug takmičenja.

Dakle, četa Nenada Lalatovića će trećinu sezone konstantno biti gost, što se baš ne sviđa ni njemu, ali ni navijačima u gradu na Vrbasu. No, čekanje će se isplatiti jer će Borac dobiti travnjak vrhunskog kvaliteta, jedan od najboljih u regionu.

O tome svjedoči i podatak da će završne radove na istom odraditi britanska kompanija "Tarkett Sports", čiji sistem "GrassMaster" je postavljen na čuvenim zdanjima "Nou Kampu" i "Vembliju". I ne samo na njima...

UNA je danas posjetila Gradski stadion i na licu mjesta se uvjerila kako teku radovi.

Odrađen je iskop, sabijen takozvani blunt, urađeni su i slivnici sa atletske staze, te je završen i sistem drenaže. Na njega je nabačen šljunak i on se trenutno ravna. Sljedeći na redu je sistem vodovoda.

"On bi trebalo da bude postavljen u naredna dva do tri dana. Potrebno je zatim napraviti padove od 0,6 odsto s obje strane terena. Kad taj posao bude gotovo, postavljaju se mreže na koje se kače grijni kablovi koji su dopremljeni iz Danske. Oni će biti postavčjeni po cijeloj površini travnjaka na svakih 20 centimetara. Poslije toga ćemo postaviti pijesak granulacije od 0 do 4. Kada i taj dio bude gotov, na redu je postavljanje busjenja trave. Za njega je zadužena grčka firma "Hellasod". Ono se dovozi u hladnjačama van kojih ne smije da bude više od jednog dana. Dakle, ono se momentalno polaže na teren. Imamo obećanje da će svo biti dovezeno u roku od sedam dana. To je zahtjevan posao jer u jednu hladnjaču može stati 400 kvadrata, a teren ima 8000", pojasnio nam je Žarko Rosić iz kompanije "Corsair" koja učesvuje u projektu.

Završna faza je bušenje, tzv "stičovanje". Njega radi renomirani "Tarkett Sports", pionir i lider u sferi hibridnih terena.

"Riječ je o procesu tokom kojeg se na svaka dva centimetra površine, na dubinu od 18 centimetara, ubacuju plastična vlakna koja se vežu za korijen i na taj način poboljšavaju kvalitet travnjaka, te produžavaju njegov vijek pet puta. Pošto i taj posao bude odrađen, potrebno je da prođu dvije sedmice kako bi teren bio spreman za korištenje", zaključio je Rosić.

Predsjednik Borca Stojan Malbašić nije pretjerano srećan što su prvobitni rokovi probijeni, te nije propustio priliku da "pecne" izvođače radova:

"Firmi koja učestvuje u projektu ovo je mislim prvi hibridni teren na kojem radi. Tek stiče određeno iskustvo, i to preko naših leđa, ali nadam se da će naučiti iz grešaka. Nadamo se da bi početkom septembra teren trebao biti u funkciji. U drugoj polovini mjeseca slijede reprezentativna pauza i poslije nje bismo sigurno trebali zaigrati kod kuće.

Trener Lalatović javno je iskazivao nezadovoljstvo činjenicom da "crveno-plavi" od početka kampanje gostuju. Malbašić ga u potpunosti razumije, uz poruku ohrabrenja da će povratak na domaći teren biti pozitivan impuls za sve.

"U ekipi je mnogo novih igrača koji su došli sa strane. I oni, baš kao i trener, žele da se u najboljem svjetlu prikažu banjalučkoj publici, a ne da igraju u Modriči ili u Novom Gradu. Nadam se da će na domaćem terenu pružati puno bolje partije. Svi nestpljenjem očekujemo prvi meč na Gradskom stadionu", jasan je Malbašić.

Ovom treba dodati da će zdanje u Platonovoj, pored hibridnog terena, dobiti i nove elektronske brojače na kapijama stadiona.

U BiH se rade još četiri terena sa hibridnom travu. Travnjak Veleža je u završnoj fazi, radovi na "Tušnju" trebalo bi da budu gotovi dvije sedmice nakon ovih u Banjoj Luci, a tek počinju projekti na "Koševu" i "Pod Bijelim Brijegom".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()