Turci u šoku zbog riječi predsjednika Saveza: Uzmimo pare, skinite majice s Atatürkom

Na stubu srama

30.12.2023. 21:08
  • Podijeli:
savez turska tv100.com 23-65906593f339b.webp Foto: tv100.com

U Turskoj se i dalje ne stišava bura nakon velikog skandala u Saudijskoj Arabiji, gdje je otkazana utakmica finala Superkupa Turske između Fenerbahčea i Galatasaraya.

Na stubu srama je u Turskoj trenutno predsjednik Nogometnog saveza Turske Mehmet Büyükekşi, koji je želio da se utakmica igra uprkos činjenici da su Saudijci zabranili nogometašima oba tima da na teren izađu u majicama s likom Mustafe Kemala Atatürka.

Poznati turski list Fotospor otkrio je i šta je Büyükekşi govorio čelnicima istanbulskih giganata Aliju Koçu (Fenerbahče) i Erdenu Timuru (Galatasaray), a tako je njegov status u Turskoj dodatno narušen.

Izvor Fotospora tvrdi da je Büyükekşiju osnovni cilj bio da zaradi veliki novac koji je sinoć bio u igri. Saudijci su samo za organizaciju utakmice na tlu svoje zemlje Turskoj platili 40 miliona eura, što je novac koji Büyükekşi očito nije htio izgubiti.

"Skinimo majice s Atatürkom, otpjevajmo našu himnu, odigrajmo svoju utakmicu, uzmimo novac i vratimo se u svoju zemlju", govorio je Büyükekşi nogometašima, a njegove riječi su naišle na oštre osude čelnika klubova.

Također, klubovi su nakon finala trebali podijeliti ukupno 3 miliona eura jer je pobjedniku trebalo pripasti 1,7, a poraženom 1,3 miliona.

Podsjećamo, na kraju su se Fener i Galata oglasili zajedničkim saopćenjem u kojem su obavijestili javnost da zbog činjenice da igrači na teren ne mogu u spornim majicama neće ni igrati utakmicu.
Turska javnost je bijesna na Büyükekşija, a mediji kažu da je on već bivši predsjednik Saveza, samo je potrebno da mu to "neko" javi.

Njegovu ostavku zatražio je i predsjednik države Recep Tayyip Erdoğan pa nema sumnje kakva mu je sudbina.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()