Salihamidžić: Imao sam 15 godina, majku i sestru sam čuvao kalašnjikovom u Mostaru

Legendarni bh. fudbaler i nekadašnji direktor Bayerna

02.01.2024. 09:42
  • Podijeli:
hasan salihamidzic reuters-6474c3c1ab209.webp Foto: Reuters

Hasan Salihamidžić, legenda BiH i njemačkog nogometa, prvog dana u godini slavi rođendan. To je prilika da se, sada na 48. rođendan, za njemačke medije prisjeti burne mladosti pune patnji i opasnosti.

"Rođen sam u Mostaru, gradu u kojem je čuveni most. Imao sam bezbrižno djetinjstvo. Otac mi je bio policajac, majka učiteljica, a ja sam već tada želio postati fudbaler. Jugoslavija je bila država koja je funkcionirala, nama je bilo dobro. Imali smo jednostavan život, ali smo bili sretni. S 8 godina sam počeo igrati, moj otac, koji je bio igrač druge lige, bio je moj prvi trener." priča popularni Braco o idili koja je ubrzo tragično okončana:

"Igrao sam za mlade selekcije Jugoslavije, nakon utakmice s reprezentacijom morao sam se vratiti kući, ali nije bilo letova iz Beograda za Sarajevo. Vraćajući se autom, vidio sam što se dešava i vidio da je situacija ozbiljna. Na deset kilometara od moje kuće bila je borbena linija.

Nakon dva mjeseca došao mi je otac i rekao: "Imamo kalašnjikov u kući i pištolje, uzmi ih i idi pretraži ulicu." Tada mi je rekao da povedem majku i sestru da pokušaju pobjeći. Kao 15-godišnjak, imati kalašnjikov ispod kreveta nije normalno." prisjetio se Salihamidžić ratne drame i dodao kako ju je napustio:

"Jedno jutro probudila me sestra i rekla: "Obuci se, ideš Njemačku." Odgovorio sam joj da ne idem. Nisam se htio odvajati od porodice, bilo je teško. Ipak, autobusom sam otišao u Dortmund, odakle sam otišao u Hamburg, gdje sam upisao Institut za sport. Moram reći kako je istina da onaj ko se u Njemačkoj posveti i naporno radi dobije priliku. I iskoristio sam priliku o kojoj sam toliko sanjao, uspio sam to jer sam se borio", poručio je Salihamidžić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()