Replika Superligi: Ne treba popravljati ono što nije pokvareno

"Daleko od toga da ovakav model ne funkcioniše dobro, pa ga zbog toga ne treba ni popravljati"

09.02.2023. 19:08
  • Podijeli:
Evropske lige_European Leagues-63e5336866d9f.webp Foto: European Leagues

Evropske lige, organizacija koja oko sebe okuplja 40 liga i 1092 profesionalna fudbalska kluba iz 34 zemlje, uputila je nedvosmislenu repliku na adresu Superlige čiji čelnici, očigledno, nisu odustali od ideje novog kontinentalnog poretka.

Zaključak je - ono što dobro funkcioniše, ne treba dirati.

Kada je prije dvije Superliga pokucala na vrata evropske javnosti, uslijedio je šok ali i brzi rasplet.

Navijači, UEFA, političari udruženim snagama su odbili taj atak i liga bogatih je doživjela brzi krah.

No, Real Madrid, Barselona i Juventus još nisu odustali. Upravljanje projektom povjereno je agenciji A22 na čelu sa izvršnim direktorom Berndom Rajhartom.

On već dugo vremena trenutnu fudbalsku piramidu naziva neodrživom, najavljujući neminovne promjene.

Rajhart i A22 jutros su otišli korak dalje, te su najavili revoluciju kroz deset ključnih tačaka.

Da li će do nje i doći, teško je reći. Previše aktera i faktora je u igri, a ne treba potcijeniti ni moć UEFA koja barata sa milijardima evra i koja je i prvi superligaški pokušaj sasjekla u korjenu.

Sada su se oglasile i Evropske lige, iz kojih poručuju da za promjene nema potrebe.

"Evropske lige su veoma iznenađene današnjom izjavom iz A22 koja se odnosila na otvorene konsultacije i njene rezultate. Mi se nikada nismo sastali sa predstavnicima agencije i nismo konsultovani po bilo kojem pitanju. U potpunosti podržavamo trenutni evropski model klupskog fudbala koji se zasniva na otvorenoj piramidalnoj strukturi sa promocijom i ispadanjem na domaćem i internacionalnom nivou, gdje se kvalifikacije za UEFA takmičenja zasnivaju na godišnjem učinku u nacionalnim ligama. Daleko od toga da ovakav model ne funkcioniše dobro, pa ga zbog toga ne treba ni popravljati", piše u saopštenju za javnost.

Nema sumnje da će ovo biti novi udarac za Rajnharta, za kojeg mnogi tvrde da je na toj poziciji kako bi fino upakovao i navijačima ljepše prezentovao ideje koje imaju "ozloglašeni" Florentino Perez, Đoan Laporta i Andrea Anjeli.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()