Poznat je razlog zašto se bivši kandidat za Zlatnu kopačku srušio na terenu

Dost boluje od miokarditisa, odnosno upali srčanog mišića

03.11.2023. 13:51
  • Podijeli:
Bas Dost_utakmica_foto_TW Cropped-6544bbff15d5f.webp Foto: sportschau.de

Utakmica prošlog kola nizozemske Eredivise između AZ Alkmaara i NEC Nijmegena prekinuta je u 90. minuti pri vodstvu gostiju rezultatom 1:2.

Razlog toga bila je ružna situacija na terenu. Napadač gostiju Bas Dost srušio se nakon jednog šprinta i ostao bez svijesti. Igrači su se okupili oko njega, a situacija je jako podsjetila na onu s Europskog prvenstva, kad je kolabirao Christian Eriksen.

Doveo NEC u vodstvu pa sve zabrinuo

34-godišnji nizozemski napadač, koji ne u toj utakmici NEC doveo u vodstvo, na kraju je nakon uspješne reanimacije iznesen na nosilima, ali pri svijesti.

Hospitaliziran je, a pretrage su potvrdile što se dogodilo. Dost boluje od miokarditisa, odnosno upali srčanog mišića.

“Postoji više razloga zašto mi se to moglo dogoditi. Imao sam sreće da su liječnici reagirali i uspješno me reanimirali”, rekao je Dost za nizozemske medije, nastavivši kratko o budućnosti:

“Trenutno razmišljam samo o tome kako se oporaviti u krugu obitelji, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Moram još malo ostaviti u bolnici na dodatnim pretragama, a onda idem kući odmoriti.”

Gotovo osvojio Zlatnu kopačku, igrao za nekoliko jakih klubova

Dost iza sebe ima plodnu karijeru, unutar koje je najviše pružio kao napadač lisabonskog Sportinga. U sezoni 2016./17. postigao je 34 pogotka u 31 ligaškom nastupu te je završio drugoplasirani u poretku za Zlatnu kopačku, odmah iza Lea Messija.

U karijeri je nastupao za Heracles, Heerenveen, Wolfsburg, Sporting, Eintracht, Club Brugge, Utrecht i NEC, s većinom je svugdje bio efikasan. Odigrao je 538 utakmica i postigao 268 pogodaka. Za Nizozemsku je nastupio 18 puta i postigao jedan pogodak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()