Novi veliki udarac za fudbalsku Superligu

Predstavnici Superlige žalili su se Evropskom sudu pravde, tvrdeći kako FIFA i UEFA drže monopolističku poziciju

15.12.2022. 11:10
  • Podijeli:
Evropska_Superliga_foto_Profimedia-639af29b52f57.webp Foto: Profimedia

Evropska fudbalska Superliga danas je dobila novi udarac, čime je donekle smanjena mogućnost formiranja zasebnog takmičenja u kojem bi nastupali samo najveći i najbogatiji klubovi Evrope.

Predstavnici Superlige žalili su se Evropskom sudu pravde, tvrdeći kako FIFA i UEFA drže monopolističku poziciju, koje narušava takmičarska prava, ali današnjim odgovorom suda tako nešto se ispostavilo netačnim

"Pravila FIFA-e i UEFA-e, pod kojim se igraju sva takmičenja u granicama su zakona Evropske Unije o takmičenjima", rekao je glavni advokat Evropskog suda pravde.

To u suštini znači da je Evropski sud podržao FIFA-u i UEFA-u, te ne smatra kako te dvije organizacije monopoliziraju fudbalu u Evropi i svijetu.

UEFA je nedugo zatim izdala saopštenje.

"UEFA pozdravlja nedvojbeno mišljenje glavnog advokata Rantosa, što je korak naprijed ka očuvanju postojeće dinamike i demokratske strukture vlasti evropske fudbalske piramide. Takvo mišljenje pojačava centralnu ulogu federacija u zaštiti sporta, predstavljanja fundamentalnih principa sportskih zasluga i otvorenog pristupa za sve naše članice", stoji u saopštenju UEFA-e.

Iako mišljenje Evropskog suda pravde nije obavezujuće, smatra se da je dovoljno snažno kako bi dotuklo ideju o formiranju Superlige, koja ne bi bila pod okriljem UEFA-e i FIFA-e.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()