Katalonci kraljevski: Barca sa stilom do 27. titule prvaka Španije

Prvi šampionat za tim s Camp Noua u ovom stoljeću bez Lea Messija

14.05.2023. 22:50
  • Podijeli:
barcelona reuters-646143168624c.webp Foto: Reuters

Sudbina je tako htjela da Barcelona ovjeri svoju 27. titulu u historiji upravo protiv gradskog rivala, ekipe Espanyola i to na gostujućem terenu. Bilo je na kraju ubjedljivih 4:2.

Tim Xavija Hernandeza je tako četiri kola prije kraja i matematički uspio osigurati novi naslov, prvi nakon četiri godine, ali mora se reći učinili su to sa stilom.

Svega tri poraza u sezoni, dosad 13 primljenih golova, što je nenormalno i čak 64 postignuta gola su epilog relativno uspješne sezone, u kojoj je ponovo viđen neuspjeh u Evropi, ali i u Kupu kralja.

Večerašnji duel je bio završen nakon prvog poluvremena kada je "blaugrana" imala tri gola prednosti. Barca je povela u 11. minuti kada je otkriće sezone, Balde asistirao, a Lewandowski zabio za 1:0.

Samo devet minuta kasnije bilo je 2:0, a strijelac je bio Balde nakon asistencije Pedrija. Nastavila je Barca s dominacijom, šanse pred golom domaćina su se redale kao na traci, a treći gol smo vidjeli u finišu prvog dijela kada je Raphinha asistirao, a LewanGolski zavbio po drugi put u sezoni.

Inače, bio je to 21. gol u sezoni za sjajnog Poljaka, koji se tako učvrstio na vodećoj poziciji najboljih strijelaca u sezoni ispred Benzeme, koji je ostao na 17 pogodaka.

Na 4:0 povisio je Kounde u 53. minuti, čime je stavljena i tačka na "i". Do kraja smo vidjeli dva gola domaćina koje su postigli Puado u 74. minuti i Joselu u 92. minuti za konačnih 4:2.

Tako je Barca stigla do svoje 27. titule prvaka Španije u historiji, a zanimljivo da je ovo bila prva bez Lea Messija u ovom stoljeću.

Sjajni Argentinac je za Barcu debitovao u sezoni 2004/05 kada su Katalonci osvojili prvu titulu u ovom stoljeću, a potom ih je on vodio do titula u sezonama 2005/06, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2012/13, 2014/15, 2015/16, 2017/18 i 2018/19, kada je titula posljednji put stigla na Nou Camp.

Ko zna, možda će Messi naredne sezone, ako obuće svoj najdraži dresi ponovo dići trofej najboljeg tima u Španiji. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()