Evo koliko su zaradili klubovi iz regiona, Zvezda ubjedljivo prva

Veliki novac u igri

25.08.2023. 14:08
  • Podijeli:
Dinamo Sparta_Profimedia-64e7ba4c24f94.webp Foto: Profimedia

Učešće u evropskim nogometnim takmičenjima svakom klubu donosi najveće prihode na godišnjoj bazi, a mi vam donosimo trenutnu zaradu klubova iz regiona, a koji su u ovoj sezoni igrali na evropskoj sceni.

Prvobitno ćemo spomenuti bh. klubove koji su predstavljali našu reprezentaciju u Konferencijskoj ligi. Željezničar je u Konferencijskoj ligi ostvario najveću zaradu - 1.100.000 KM (550.000 eura). Borac je zaradio 900.000 KM (450.000 eura), a podsjećamo, banjalučki klub preskočio je prvo pretkolo kao drugoplasirani na tabeli Premijer lige BiH.

Najmanje novca od UEFA-e zaradilo je Sarajevo, koje je ispadanjem u prvom pretkolu Konferencijske lige od gruzijskog Torpeda inkasiralo 250.000 eura.

Zrinjski trenutno ima zagarantovano nešto više od tri miliona eura, koliko donosi plasman u Konferencijsku ligu. Također, svaki osvojeni bod u grupnoj fazi Konferencijske lige donosi još 166.000 eura, a svaka pobjeda još 500.000 eura.

S druge strane, plasman u Evropsku ligu donio bi 3,63 miliona eura startne zarade, dok se svaki bod u ovom takmičenju naplaćuje 210.000 eura, a svaka pobjeda 630.000 eura.

Hrvatska

Hrvatski prvak Dinamo ima osiguranu najmanje grupnu fazu Konferencijske lige, a protiv praške Sparte igra za plasman u grupnu fazu Evropske lige.

Prolazak Sparte donio bi Dinamu 6,6 miliona eura ulaskom u Evropsku ligu, tamo svaka pobjeda donosi 630.000 eura, a svaki remi 210.000 eura, dok prolazak grupe donosi 1,1 milion eura.

Ako ispadne od češke ekipe, Dinamo će imati zarađena 4,4 miliona eura plasmanom u Konferencijsku ligu, a svaki bod u ovom takmičenju donosi 166.000 eura. Svaka pobjeda u Konferencijskoj ligi donosi pola miliona eura, a prolazak grupne faze dodatnih 650.000 eura.

Za ovogodišnje nastupe u Evropi, splitski Hajduk je zaradio 550.000 eura, a podsjećamo, oni su u 3. pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu ispali od PAOK-a. Identičnu zaradu ostvario je i Osijek, koji je ispao od turskog kluba Adane Demirspor.

Rijeka je zaradila najviše i tek bi mogla dobiti odličnu finansijsku injekciju, ukoliko napravi veliko iznenađenje i izbaci Lille i prođe u grupnu fazu Konferencijske lige. Trenutno su zaradili minimalno 750.000 eura, a ukoliko prođe dalje, njihov prihod bi se povećao za dodatnih 2,94 miliona eura.

Srbija

Nogometaši Crvene zvezde započet će takmičenje u grupnoj fazi Lige prvaka, pošto su se za to izborili osvajanjem titule u Superligi. Osnovna nagrada za ulazak u Ligu prvaka ove sezone iznosi nešto više od 15 miliona eura.


Partizan je za plasman u play-off Konferencijske lige zaradio 750.000 eura, no nakon poraza od 5:0 u prvom meču protiv danskog Nordsjaellanda, jasno je da nemaju gotovo nikakvu šansu da se izbore za dodatnih gotovo tri miliona eura.

Vojvodina, koja je ispala u 2. pretkolu Konferencijske lige, zaradila je 450.000 eura, dok je Čukarički za plasman u grupnu fazu Konferencijse lige zaraditi nešto više od tri miliona eura.

TSC, predstavnik Srbije koji je igrao 3. pretkolo Lige prvaka i ispao od Brage, igrat će grupnu fazu Evropske lige, a oni će zaraditi nešto više od 3,6 miliona eura.

Crna Gora

Crnogorska Budućnost zaradila je 810.000 eura, nakon što su ispali iz pretkvalifikacija za Ligu prvaka, a nakon toga i u 2. pretkolu Evropske lige, dok je Sutjeska iz Nikšića zaradila 550.000 eura.

Arsenal Tivat, koji je ispao u 1. pretkolu Konferencijske lige, zaradio je 250.000 eura.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()