Dodjeljuje se Zlatna lopta, pobjednik otkriven

Svi smatraju da će osmi put u karijeri nagradu osvojiti Leo Messi

30.10.2023. 13:20
  • Podijeli:
messi-leo.jpg

France Football od 20:30 u Parizu održat će svečanost na kojoj će dodijeliti Zlatnu loptu, najvažnije priznanje za najboljeg nogometaša svijeta 2023. 

Pri izboru se promatrala protekla sezona, odnosno razdoblje od 1. avgusta 2022. do 31. jula 2023. godine. Najboljeg igrača biraju po jedan novinar iz 100 najbolje rangiranih zemalja na FIFA-inoj ljestvici.

Fabrizio Romano, najpouzdaniji izvor nogometnih informacija, 26. oktobra objavio je da će Lionel Messi (36) osvojiti Zlatnu loptu. Argentinski napadač, koji je ljetos napustio PSG i otišao u Inter Miami, s Argentinom je osvojio Svjetsko prvenstvo u Kataru, što je glavni argument za dolazak do njegove osme titule najboljeg igrača svijeta.

Najveći konkurent mu je norveški napadač Erling Haaland (23), koji je postigao 52 gola za Manchester City i s njime osvojio Premier ligu, Ligu prvaka i FA Cup. Podsjetimo, prošlogodišnji dobitnik Zlatne lopte je Karim Benzema (35), sada napadač Al Ittihada, a prijašnji igrač Real Madrida.

Messi je rekorder s osam osvojenih Zlatnih lopti. Cristiano Ronaldo (38), napadač Al Nassra, nije u ovogodišnjem izboru. Michel Platini, Johan Cruyff i Marco van Basten imaju po tri nagrade, a Franz Beckenbauer, brazilski Ronaldo, Alfredo Di Stefano, Karl-Heinz Rummenigge i Kevin Keegan po dvije.

Nogometaši nominovani za Zlatnu loptu:
 

Joško Gvardiol (RB Leipzig i Manchester City)
Luka Modrić (Real Madrid)
Andre Onana (Inter i Manchester United)
Karim Benzema (Real Madrid i Al Ittihad)
Mohamed Salah (Liverpool)
Jamal Musiala (Bayern)
Bukayo Saka (Arsenal)
Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt i PSG)
Jude Bellingham (Borussia Dortmund i Real Madrid)
Kevin De Bruyne (Manchester City)
Bernardo Silva (Manchester City)
Khvicha Kvaratskhelia (Napoli)
Emiliano Martinez (Aston Villa)
Ruben Dias (Manchester City)
Nicolo Barella (Inter)
Erling Haaland (Manchester City)
Martin Odegaard (Arsenal)
Ilkay Gundogan (Manchester City i Barcelona)
Yassine Bounou (Sevilla i Al-Hilal)
Julian Alvarez (Manchester City)
Vinicius Junior (Real Madrid)
Rodri (Manchester City)
Lionel Messi (PSG i Inter Miami)
Antoine Griezmann (Atletico Madrid)
Lautaro Martinez (Inter Milan)
Robert Lewandowski (Barcelona)
Kim Min-jae (Napoli i Bayern Munich)
Kylian Mbappe (PSG)
Victor Osimhen (Napoli)
Harry Kane (Tottenham i Bayern)

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()