Procjena Centralna banke BiH: Koliko će iznositi inflacija do kraja godine?

Očekivani rast realnog BDP-a u 2023. ostao 1,6 posto

21.11.2023. 09:35
  • Podijeli:
Centralna banka BiH_Anadolija-63ec9aee35f40.webp Foto: Anadolija

Očekivani rast realnog BDP-a u 2023. ostao 1,6 posto. 

Centralna banka Bosne i Hercegovine u 2023. godini predviđa inflaciju od 6,3 posto, što je za 1,4 procentni poen niže u odnosu na krug srednjoročnih projekcija iz maja 2023. U naredne dvije godine očekuje se oporavak ekonomske aktivnosti i dalje slabljenje inflatornih pritisaka.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je u jesenjem krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija zadržala projekciju ekonomske aktivnosti u 2023. godini nepromijenjenom, na nivou od 1,6 posto, dok je projekcija inflacije korigovana niže, do nivoa od 6,3 posto. U sljedeće dvije godine očekuje se oporavak ekonomske aktivnosti i dalje slabljenje inflatornih pritisaka.
Iz CBBiH navode da je u odnosu na majski krug srednjoročnih makroekonomskih projekcija (za period 2023 – 2024. godina), očekivani rast realnog BDP-a ostao nepromijenjen, i iznosi 1,6 posto.

"Projekciju rasta ekonomske aktivnosti za 2023. godinu, u nivou od 1,6 posto, ocjenjujemo dosta skromno, imajući u vidu razinu razvoja zemlje. Postepeni oporavak ekonomskih aktivnosti očekujemo u naredne dvije godine",  navode iz CBBiH.

U 2024. godini, uslijed novih informacija o slabljenju vanjske tražnje, ali i perzistentne inflacije koja umanjuje realnu potrošnju domaćinstava, projiciran je nešto niži realni ekonomski rast, u odnosu na najveći krug projekcija, do nivoa od 2,1 posto. Prema prvim procjenama, rast ekonomske aktivnosti mogao bi biti intenziviran 2025. godine, pri stopi od 3,5 posto.

CBBiH u 2023. godini predviđa inflaciju od 6,3 posto, što je za 1,4 procentni poen niže u odnosu na krug srednjoročnih projekcija iz maja 2023. godine, i konzistentno sa posljednjim brzim procjenama inflacije u kratkom roku. Nastavak postupnog slabljenja inflatornih tlakova očekuje se do kraja projekcijskog razdoblja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()