Znate li što je peršun tako zdrav?

Peršun sadrži visoku koncentraciju hlorofila, koji uništava bakterije u ustima

06.06.2023. 09:43
  • Podijeli:
Peršun (1)-6400ba8b005b1.webp Foto: Pixabay

Kuhari na jela ne stavljaju peršun isključivo zbog dekoracije. On zapravo ima još jednu svrhu. Znate li koju?

Njega biste zapravo trebali sažvakati nakon obroka, naročito ako ste jeli začinjene namirnice kako biste očistili zube i usta. Osim toga, peršun služi i da se riješite neprijatnog zadaha.

Peršun sadrži visoku koncentraciju hlorofila, koji uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela te uzrokuju loš zadah.

Ova biljka također može biti korisna ako ste negdje otputovali te zaboravila četkicu za pranje zuba i pastu. Uzmite nekoliko svježih stabiljki svježeg peršuna i žvaćite ih kako biste "oprali" zube.

On se preporučuje i za liječenje anemije, ublažavanje menstrualnih bolova, za smanjenje krvnog pritiska itd. Osim peršuna, kod lošeg zadaha pomoći svježa menta, bosiljak i ruzmarin.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()