Ukusno i korisno: Evo kako da vašu kafu učinite zdravijom

Pripazite da ne pijete kafu na prazan želudac jer to može potaknuti lučenje želučane kiseline

05.10.2023. 21:42
  • Podijeli:
Kafa shutterstock_1727031229-64ee0c99e9d55.webp Foto: Shutterstock

Sve veći broj istraživanja i mreža stručnjaka za zdravlje crijeva podupire ideju da kafa može imati koristi za probavni trakt.

“Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne crijevne bakterije, potičući rast i aktivnost. Mogu pomoći i u ograničavanju rasta “loših” bakterija, kaže Žozep Salbah, američki gastroenterolog iz Davenporta.

Naglasio je da se sve te “dobrobiti” može dodati kašikom kakao praha u šoljicu kafe. Kad je riječ o probavi, kava i kakao imaju posebne prednosti.

Odrasli bi trebali ciljati na 25 do 38 grama kakaovih vlakana dnevno, što se postiže dodavanjem kašike ili dvije kakaa u prahu u jutarnju šoljicu kafe.

Ali, pritom pripazite da ne pijete kafu na prazan želudac jer to može potaknuti lučenje želučane kiseline, a samim time i bolova u želucu. Stoga, prvo nešto pojedite, a onda popijte kafu, obogaćenu s jednom do dvije kašike kakaa.

Vaš probavni trakt će vam biti zahvalan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()