Pripremite čaj od peteljki trešanja - moćan detoks napitak

Recept za odličan detoks

10.06.2024. 06:30
  • Podijeli:
trešnja_trešnje_foto_UNA-6634bb1a8579d.webp Foto: UNA

Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, mangana i bakra.

Osim toga, trešnje sadrže i hranjiva vlakna, organske kiseline, proteine, celulozu i pektin, a istovremeno fantastičan su antioksidant, te kao takve pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i podmlađuju cijeli organizam.

Pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, naučno je potvrđeno da ublažavaju upale mišića, a kako podstiču proizvodnju kolagena vrlo su bitne za lijep i mladalački izgled kože, a i zdravlje kostiju.

Sada, dok je sezona trešanja u punom jeku, mnogi od nas uživaju u sočnim, slatkim plodovima ove omiljene voćke, ali jeste li znali da i peteljke trešanja mogu biti vrlo korisne?

Čaj od peteljki trešanja, skroman po svom izgledu, ali bogat ljekovitim svojstvima, predstavlja jedan od najcjenjenijih prirodnih eliksira zdravlja.

Često zanemarene, ove peteljke koje obično završavaju u smeću zapravo su izvor brojnih koristi za naše tijelo i um. Jedna od ključnih prednosti čaja od peteljki trešanja je snažno diuretičko svojstvo - ovaj napitak podstiče povećano izlučivanje tečnosti iz tijela, pomažući tako u detoksikaciji i rješavanju problema sa zadržavanjem tečnosti.

Peteljke trešanja sadrže razne fitonutrijente i antioksidante koji pomažu u detoksikaciji organizma. Ovi spojevi pomažu u uklanjanju toksina iz tijela, čime se podstiče opšta dobrobit i zdravlje.

Čaj od peteljki trešanja može pružiti olakšanje kod probavnih smetnji jer njegova blaga dijuretička svojstva podstiču izlučivanje viška tečnosti iz tijela, što može pomoći u smanjenju nadutosti i nelagode uzrokovane sporom probavom.

Antioksidansi prisutni u peteljkama trešanja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

 

Recept
Sastojci:

osušene peteljke trešanja

voda

Priprema:

Očistite peteljke od eventualne prljavštine i ostavite ih da se osuše. U posudu stavite dvije do tri kašike osušenih peteljki trešanja. Prelijte ih šoljicom kipuće vode. Poklopite posudu i ostavite da odstoji pet do 10 minuta. Procijedite čaj i zasladite ga po želji medom ili dodajte malo limunovog soka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()