Endokrinolog: Ovo je vrsta voća broj jedan koju preporučujem svima s dijabetesom

Također, istraživanje iz 2022. pokazuje da ljudi koji svaki dan jedu voće imaju 48 posto manji rizik od dijabetesa od ljudi koji ne jedu voće

20.05.2024. 13:30
  • Podijeli:
voće, dijeta pixabay-65d33e45a517f.webp Foto: Pixabay

Dijagnosticiranje dijabetesa tipa 2 može biti zbunjujuće - odjednom postoje nova pravila prehrane kojih se pojedinac mora pridržavati kako bi svoje zdravstveno stanje držao pod kontrolom. Osim toga, poznavanje pravila u vezi s voćem može biti posebno teško shvatiti. S jedne strane, osobama s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučuju izbjegavanje hrane s visokim udjelom šećera. S druge strane, voće je izvor mnogih važnih nutrijenata.

Kako bi razjasnio zabunu, endokrinolog dr. Andrew Timothy Kraftson podijelio je ono što želi da svi s dijabetesom znaju o voću. Kaže da ljudi s dijabetesom ne bi trebali izbaciti voće iz svoje prehrane. “Voće je važan izvor vlakana, vitamina i hranjivih tvari i ne bi ga trebali izbjegavati osobe s dijabetesom”, rekao je za Parade.

Također, istraživanje iz 2022. pokazuje da ljudi koji svaki dan jedu voće imaju 48 posto manji rizik od dijabetesa od ljudi koji ne jedu voće, prenosi Index.

Iako je voće dobar izvor vlakana i drugih hranjivih tvari koje tijelo treba, dr. Kraftson ističe da je istina da može povisiti razinu šećera u krvi na što ljudi s dijabetesom trebaju obratiti pozornost. Zbog toga napominje da bi osobe s dijabetesom trebale slijediti nekoliko smjernica kada je u pitanju konzumacija voća. Prvo, savjetuje da jedu voće cijelo, umjesto u obliku soka ili smoothieja.

“Konzumiranje cijelog voća daje tijelu zdrave šećere i vlakna. Tijelu je potrebno više vremena da obradi cijelo voće, što mu daje vremena da proizvede inzulin i spriječi skokove razine šećera u krvi”, objašnjava dr. Kraftson. Ako imate dijabetes i ljubitelj ste voća, dr. Kraftson navodi da je najbolje voće ono s niskim glikemijskim indeksom.

“Voće koje se duže probavlja kategorizira se kao voće s niskim glikemijskim indeksom. Voće koje se brzo probavlja kategorizira se kao voće s visokim glikemijskim indeksom. Hrana s visokim glikemijskim indeksom, uključujući voće s visokim glikemijskim indeksom, može brže povisiti razinu šećera u krvi”, objašnjava dr. Kraftson.

Ovo je popis voća s niskim glikemijskim indeksom koje osobe s dijabetesom mogu jesti bez pretjerane brige o tome kako ono utječe na razinu šećera u krvi.

Trešnje;

Limuni;
Grejp;
Jagode;
Maline;
Borovnice;

Šipak;
Marelice;
Kruške;
Svježe smokve;
Mandarine;

Naranče;
Grožđe;
Breskve;
Šljive;
Banane;

Brusnice;
Suhe šljive;
Jabuke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()