Otok u Hrvatskoj sinonim za skupoću: Cijene nepodnošljive, za ležaljku 40 maraka

Žale se čak i stranci koji odmaraju

13.07.2023. 07:59
  • Podijeli:
plaza-mlini-paklinski-otoci-hvar-shutterstock.jpg

Hvar je oduvijek bio hrvatski Mykonos, a sada se ispostavilo da su cijene tamo premašile i one u Dubrovniku gdje je nedavno utvrđeno da je nemoguće preživjeti dan sa 100 eura.

Društvene mreže pretpane su videima i komentarima cijena na hrvatskom primorju ove godine, a strani mediji pišu o tome kako su cijene u toj zemlji skočile do neba od uvođenja eura.

Kako piše Slobodna Dalmacija, cijene u Dubrovniku nisu ništa u poređenju sa onima na Hvaru, gdje je za ležaljke potrebno izdvojiti 40 eura.

Elitna promocija – bez cijena

Na internetskim stranicama može se vidjeti puno toga o ponudi pojedinih restorana na Hvaru, ali bez cijena. Novinari Slobodne Dalmacije provjerili su stanje na terenu i doznali da se porcija pečenih lignji nudi po cijeni od 32 do 35 eura, pečena janjetina od 26 do 35 eura, a miješana pizza između 13 i 14 eura.

Pola litre piva prodaje se za iznos od sedam do osam eura, (ne)gazirani sokovi od četiri do pet eura, a dva decilitra vina od sedam do 10, pa čak i 14 eura, ovisno o kojem se vinu i sorti radi.

Kugla sladoleda u Hvaru trenutno košta od dva do tri i pol eura. Ako poželite komad pizze, onako “nabrzaka”, platit ćete to i do osam eura, a otokom kruži priča da je nedavno u gradu mladić došao po jumbo pizzu u jednu od tamošnjih pekarnica.

Radnicama je to bilo pomalo čudno pa su ga dva-tri puta pitale da li zaista želi tu pizzu, što je on uporno potvrđivao. Međutim, kada mu je ispostavljen račun na 80 eura, gotovo je pao u nesvijest i želio odustati, ali stvar je već bila gotova – morao se s tim pomiriti.

Ležaljke od “samo” 20 eura

Na Paklenim otocima nalaze se restorane koji imaju donju granicu “gradskih” cijena, iako ni to nije pravilo. S druge strane, u uvali nadomak Hvara postoji kvalitetan restoran koji nema pečene lignje, ni janjetinu, ali se kod njih može pojesti odlična pašta sa škampima za 16 eura ili hamburger za 14 eura. U gradu se isto jelo prodaje po 19 eura.

Što se pića tiče, kokteli su u toj uvali po 11 eura, a u gradu od 13 do 24 eura, pola litre piva je pet eura, sokovi idu po četiri eura, a dva “deca” vina za tri i pol eura. Drvene ležaljke plaži nude za “samo” 20 eura.

Zašto su cijene na Hvaru postale nepodnošljive čak i za strance?

Vlasnici restorana se žale da im je Županija splitsko-dalmatinska enormno povećala koncesijske naknade, uzimaju im još sedam posto, a Grad Hvar tri posto od (prijavljenog) prometa.

Tu su još i PDV te druga davanja državi i lokalnoj vlasti, konobara je teško naći ispod 1.500 eura mjesečne plaće, a kuhari traže 3.000 eura, ponegdje i više. Skočile su i cijene mnogih namirnica. Navodno je i riba (pre)skupa već u nabavi.

Oborita riba košta oko 34 eura, hobotnica i sipe 16 eura, lignje od 20 do 25 eura, a škampi se prodaju po 35 do 40 eura. Međutim, kada se analazira jesu li cijene u restoranima objektivne, svakako treba uzeti u obzir i spomenute troškove koji nastaju u procesu rada, piše Slobodna Dalmacija.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()